Új párt a láthatáron: Az ĽSNS rebellisei megvásárolták Gašparovič egykori mozgalmát - Körkép.sk
politika

Új párt a láthatáron: Az ĽSNS rebellisei megvásárolták Gašparovič egykori mozgalmát

Sajtóértesülések szerint visszatérnek a politikába a Smer-SNS-Most-Híd kormányt támogató függetlenek is

Nyitókép forrása: sme.sk

 

A  Mi Szlovákiánk Néppártból kitessékelt három parlamenti képviselő nem kezd aláírásba gyűjtésbe, hogy pártot alapítson. Az Aktuality.sk közlése szerint megvásároltak egy már létező pártot.

 

Egy párt hivatalos megalapításához 10 ezer érvényes aláírásra lenne szükség, feltéve, hogy nincs a talonban egy pénzért megvehető jogi szubjektum. Milan Uhrík, Milan Mazurek és Ondrej Ďurica a második lehetőséget választották. Mindhárman kiléptek az ĽSNS-ből, miután az elmúlt hónapokban Marián Kotleba totális jogkörökkel ruházta fel magát a pártban. Ennek alig hat hete, de már formálódik az új mozgalom.

 

A szlovák hírportál úgy tudja, hogy Uhríkék a ma Hlas ľudu néven futó pártot vásárolták meg, amely mögött eddig Peter Marček volt parlamenti képviselő állt, aki 2016-ban a Sme rodina listáján indult az előkelő 4. helyen, hogy aztán két másik smerodinás kollégájával (egyikük a Markíza volt műsorvezetője, Martina Šimkovičová volt) kilépjenek a frakcióból, és független képviselőkként a Smer – SNS – Most-Híd koalícióját támogassák.

 

Marček 2018-ban szerezte meg a HZD pártot, amelyet 2002-ben Ivan Gašparovič volt államfő és politikus alapított. Marček is ennek a pártnak volt egykor a tagja.

 

Formálódik tehát egy új szélsőjobboldal és szélsőbaloldal jegyeit is magán viselő politikai formáció, amelyben az említett három volt ĽSNS-esen kívül a hírek szerint helyet kap Šimkovičová is, aki ma a Slovan televízió műsorvezetőjeként dolgozik. Az új csapat minden jel szerint folytatja a régi hagyományokat: kormányellenes és ruszofil retorikát fog folytatni. Mintha a smeres és marxista Ľuboš Blaha kapott volna egy egész szatellitpártot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket