Nyitókép forrása: hnonlein.sk

 

A kormány mai ülésén nem tárgyalta az állami karanténról szóló tervezetet, az erről szóló vitát megszakították. Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter szerint azért, hogy összeülhessen a jogi munkacsoport a részletek kidolgozásához. Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter azonban elárulta, hogy Igor Matovič kormányfő kérte, hogy csak olyan tervezeteket terjesszenek elő a kormány ülésén, amelyek nincsenek hatással a költségvetésre. A témát tehát jegelték. Doležal szerint a kormányülésen a hangulat nem volt épp a legjobb, de ettől még sikerült pragmatikusan levezetni.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter jelezte keddi sajtótájékoztatóján, hogy a koronavírus járvány új mutációi miatt a kötelező karantén bevezetését fogja szorgalmazni a külföldről érkező, de nem ingázó személyek számára, mivel rengetegen járnak a járvány ellenére külföldre üdülni. Akkor olyan elképzelést vázolt fel, amely szerint az állami karantént a külföldről érkezőknek kell fizetnie, és hotel-típusú megoldást javasolt, ahol minden szobának saját illemhelye és zuhanyzója van. Tehát olyan állami karanténról lett volna szó, ami hotelekben a külföldre kiutazók pénzéből valósult volna meg. Krajčí kedden jelezte is azt a nem burkolt szándékát, hogy ezzel sikerülhet elérni, hogy az emberek megfontolják, jelen körülmények között érdemes-e külföldre utazniuk.

 

Egyelőre nincs állami karantén

 

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter a sajtónak azt mondta, nem volt született egyhangú álláspont az államit karantén intézkedésének minden részét illetően. Mikulec nyilatkozatát követően a kormányfő az OĽANO-s miniszter társaságában távozott.

 hirdetes_300x300  

 

Doležal szerint nem áll rendelkezésre elég adat a karanténintézkedésről szóló döntéshez, azt hangsúlyozta, hogy abban mindenki egyetértett, hogy nem csak intézkedésekre van szükség, hanem hatékony intézkedésekre. Érdemes kiemelni, hogy ez a szófordulat általában a liberális retorika egyik olyan eszköze volt arra, amivel igyekeztek kétségbe vonni az egészségügyi minisztérium költséges járványellenes intézkedéseinek szükségességét.

 

A kormányválsággal kapcsolatban Mária Kolíková (Za ľudí) a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az még nem zárult le, ő is azt állítja, hogy a helyzetről a kormányfő tegnapi sajtótájékoztató tehet.

 

Branislav Gröhling egyetlen kérdésre sem válaszolt – ami várható volt, tekintve, hogy az SaS teljes hírzárlatot rendelt el, hétvégén a párt tanácskozni fog a kormányválságról, majd hétfőn tartanak sajtótájékoztatót.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.