Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Ma lejár az SaS által megszabott határidő. A liberális párt ultimátuma szerint legkésőbb a mai napon Igor Matovičnak le kell mondania a kormányfői posztról, ellenkező esetben az SaS távozik a koalícióból. Annak ellenére, hogy a kormányfő lemondása magától értetődően az kormány átalakítását jelenti, több liberális politikus már benyújtotta lemondását vagy legalábbis kilátásba helyezte.

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter kvázi a kialakult „cirkusz” miatt tiltakozásul elsőként mondott le posztjáról. Kedden Richard Sulík gazdasági miniszter és pártelnök mondott le nagy csinnadrattával, majd Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter is távozott. A kormány egyelőre még határozatképes, ám még mindig nem tudni, hogyan és milyen formában folytatódik tovább a koalíció együttműködése – ha folytatódik egyáltalán.

 

A kormány mai ülése előtt Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter kijelentette, Zuzana Čaputová államfő tárt ajtókon zörgetett, amikor távozásra szólította fel Matovičot. Naď ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Matovič akkor és úgy fog távozni, amikor és ahogy a koalíció arról megegyezik. Elmondta, hogy továbbra is a négyes koalíció fenntartása a prioritás. Čaputová kapcsán Naď kijelentette, hogy az államfőnek inkább le kéne nyugtatni a kedélyeket, nem pedig olajat önteni a tűzre.

 

 hirdetes_810x300  

Naď szerint egyes miniszterek látványos lemondása csak felesleges színjáték volt, főleg úgy, hogy néhányan közülük lemondásuk után a kormány átalakításánál szeretnének visszatérni a kormányba.

 

A sajtó kérdésére reagálva kijelentette, hogy Kolíková igazságügyi miniszter, Juraj Šeliga házelnök-helyettes esetében Igor Matovič kormányfő nem támasztott feltételeket, ő csak elfogadta koalíciós partnerei által önként felkínált pozíciókat. Mint mondta, a koalíciós partnerek sem viselkedhetnek úgy, mintha nem lenne felelősségük a kormányzásban.

 

A kormányülés előtt Andrej Doležal közlekedési miniszter, aki jelenleg átmeneti jelleggel a gazdasági és munkaügyi tárcát is vezeti, elmondta, hogy „így tovább egy másodpercig sem lehet működni”.

 

Eduard Heger – akit egyre többször emlegetnek Matovič potenciális utódjaként a kormányfői poszton – kijelentette, hogy mindenkinek meg kell őriznie a nyugalmát, és minden tárgyaló félnek teret kell adni. MInt mondta, a működő államvezetés a cél.

 

Veronika Remišová érdemben annyit mondott, hogy „ez az agónia nem folytatódhat tovább”, és hogy a döntést most Igor Matovičnak kell meghoznia.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.