Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Három hete tart a kormányválság, és látszólag nem történt érdemi áttörés. Az SaS folyamatosan Igor Matovič kormányfő fejét követeli, de olyan stílusban, hogy Matovič csak az egész OĽANO megalázása árán tudna lemondani. Sulík és eddigi miniszterei nyíltan arról beszélnek, hogy az általuk vezetett szaktárcák jól voltak menedzselve, és sokat elárul az is, hogy Sulík Matovič kormányban maradása esetén kéri vissza a gazdasági miniszteri posztot. Az önfényezésben sokat segít neki Zuzana Čaputová államfő és a liberális sajtó is.

 

Az SaS szerint Matovič akadályozza a kormányválság megoldását, mert „ő maga a krízis”, ugyanakkor a Za ľudí vele ellentétben nem tartott sajtótájékoztatót arról, hogy holtpontra jutottak volna a tárgyalások. Remišová még tegnap is arról beszélt, hogy a tárgyalások folyamatosan zajlanak. Jaroslav Naď szinte minden fórumon elmondja, hogy ha Richard Sulík maradna a kormányban, akkor azzal csak újabb kormányválság magvát ültetnék el.

 

„Az SaS úgy döntött, hogy Igor Matovič távozását fogja követelni, abban a reményben, hogy majd nem teljesítjük. Aztán terveikkel ellentétben Matovič felajánlotta lemondását, és rögtön elkezdtek kihátrálni az ígéreteikből. És ez nem csak Richard Sulík távozásáról szól, hanem többek között [Jana Bittó] Cigánikováéról is (a parlament egészségügyi bizottságának elnöke – a szerk.), akinek távozását szintén megígérték, de nem teljesítették.”

 

mondta Naď az Aktuality.sk-nak adott interjújában. Egyébként Cigániková maga is elismeri, hogy nem akar távozni posztjáról, meggyőződése, hogy „nem kell azon változtatni, ami kiválóan működik”.

 hirdetes_300x300  

 

Korčok is ellenzékiként viselkedik

 

Érdemes elmondani, hogy a konzervatív OĽANO elleni retorikába már Ivan Korčok ma lemondott külügyminiszter is beszállt. Délelőtti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy reméli egyetlen külügyminiszternek sem kell átélnie, hogy vele szemben a kormányfője egy másik ország külügyminisztere mellett áll ki. Ezzel arra célzott, hogy Igor Matovič kiállt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter mellett, amikor az SaS elkezdte támadni őt és Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselőt komáromi találkozójuk miatt.

 

Korčok szintén úgy véli, hogy remekül végezte a munkáját, amely nagyjából abban ki is merült, hogy szavatolta Szlovákia nyugati külpolitikai irányultságát. Vakcinákat Szlovákiának nem szerzett be, mert abban csak Brüsszelt tekintette illetékesnek, de hozzájárult a kormányválság kirobbantásához, amiért a kormányfő orosz vakcinát hozott Szlovákiába.

 

„Egyszerűen vannak tágabb kontextusok is, amire tekintettel kell lenni. Én értem a kormányfőt, aki elsődleges feladatának érzi az emberek életének és egészségének megőrzését, és én ebben támogatom, de ez az incidens nem áll meg itt. Nem akarok olyan külügyminiszter lenni, aki itthon hallgat, ha hibát követnek el”

 

mondta Korčok, és ezzel nagyon egyértelműen elmondta, milyen prioritások mentén gondolkodik a járvány kellős közepén. Ezt még tetézte azzal, hogy egy órával később Richard Sulík mellett állva kijelentette, hogy „megdöbbent, mikor meglátta, hogy milyen módon rendelte meg Szlovákia az egyes vakcinákat”, mert állítása szerint valamilyen grafikon azt mutatja, hogy Szlovákia az uniós rangsor végére kerülhet az lakosság immunizációjában.

 

Konkrétumot vagy grafikont azonban nem mutatott be. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Európa szerte, beleértve a Korčok által olyan gyakran emlegetett nyugati partnereket is, a legtöbb tagállam Brüsszel lomha vakcinabeszerzési politikáját hibáztatja – sok esetben ráadásul pártállástól függetlenül. Korčok egyetlen egyszer sem fogalmazott meg kritikát Brüsszel bevallottan elhibázott lépéseivel szemben, ahogy miniszterként adós maradt a Chovanec-ügy rendezésével is, ráadásul a külföldi utak túl későn történő akadályozása és regulázása miatt mulasztásokat is fel lehetne róni számára.

 

Az összkép továbbra is azt mutatja, hogy az SaS nem törekszik a koalíció megmentésére, sokkal inkább igyekszik folyamatosan olyan helyzetet fenntartani, ami megrekeszti vagy ellehetetleníti a tárgyalásokat. A jelek szerint a mérleg nyelve a Za ľudí és Veronika Remišová lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.