Nyitókép forrása: cas.sk

 

Folytatódnak a tárgyalások, akár már hétfőn eredményről számolhatunk be – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter a köztévé 5 perc múlva 12 című műsorában. Hozzátette, hogy a tárgyalások jelenlegi állásáról nem fog információkat kiadni, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy már kész megállapodással fognak Zuzana Čaputová államfő elé járulni. Mint mondta, a tárgyalások jelenleg arról szólnak, kik azok, akiknek fontos, hogy ez a koalíció fennmaradjon.

 

„Az OĽANO nevében elmondhatom, hogy nekünk nagyon is számít, és ugyanezt látom a Sme rodina és a Za ľudí pártokon is”

 

mondta Heger.

 

Elmondása szerint a koalíción belüli tárgyalások vasárnap is folytatódnak, és több lehetséges forgatókönyvre is számítani lehet. Heger hangsúlyozta, nem igaz, hogy Igor Matovič ne lenne hajlandó feladni a kormányfői posztot, ezzel kapcsolatban azonban több részletet nem árult el.

 hirdetes_400x285  

 

Heger azt kérte a lakosságtól, hogy legyenek türelemmel a kormányválság kapcsán, azt mondta, hogy az egyeztetések már hétfőn eredményesek lehetnek.

 

Állítólag az ellenzéknek 400 ezer aláírást gyűjtött össze

 

Heger vitapartneres Robert Fico a Smer elnöke volt. Fico leginkább a járvány okozta károk és a halálos áldozatok nagy számát igyekezett a kormánypártok nyakába varrni, többször kijelentette, hogy a kormány által „előidézett káosz” miatt egy Selmecbánya nagyságú város népessége veszett oda. Az ellenzéki politikus szerint a kormány nem működőképes.

 

Fico állítása szerint már 400 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük az előrehozott választások érdekében. Arra nem tért ki, hogy még húsvét előtt, vagy csak az ünnepek után nyújtják át a jegyzéket az államfőnek.

 

Az ellenzék két legnagyobb pártja, a Hlas és a Smer olyan referendumhoz gyűjt aláírásokat, amely lerövidítené választási ciklust és így előrehozott választásokat írna ki. Sokan vitatják ennek legitimitását alkotmányjogi szempontból, többen arra hivatkoznak, hogy ha népszavazással lerövidíthető lenne a választási ciklus, akkor meg is lehetne hosszabbítani, ami alapvetően alkotmányellenes. Alapvetően minden képviselő mandátuma négy évre szól, és csak ők mondhatnak le róla, így csak a parlament szavazhatja meg a választási ciklus lerövidítését és csak minimum három ötödös többséggel (90 képviseli szavazat).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.