Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Kedden hivatalosan is helyet cserél Igor Matovič leköszönő kormányfő és Eduard Heger pénzügyminiszter (mindketten OĽANO). A kormány 12 órától ülésezik, ahol a kabinet új összetételéről is szavaznak. Zuzana Čaputová délután 16:00-kor veszi át hivatalosan Matovič lemondó nyilatkozatát.

 

A kormányválságot kirobbantó liberális miniszterek várhatóan mindegyike visszakéri korábbi helyét a kabinetben. A múlt héten hivatalukról lemondó Richard Sulík (SaS) volt gazdasági, Branislav Gröhling (SaS) volt oktatási és Mária Kolíková (Za ľudí) volt igazságügyi miniszterek egy rövid időre visszatértek a parlamentbe képviselőként, ám a szlovák sajtó szerint ez csak átmeneti állapot. Mindhárom miniszter jelezte, hogy visszatérnek az átszervezett kormányba.

 

Az kormányválság kirobbanása után először lemondását benyújtó Milan Krajniak (Sme rodina) a jelen állás szerint nem tér vissza a munkaügyi miniszteri posztba, helyét a kabinet átszervezését követően egy kevésbé ismert parlamenti képviselő, Jozef Hlinka veszi át. Krajniak parlamenti képviselőként folytatja tovább. Utódjáról annyit mondott, hogy „helyén van a szíve”.

 

 hirdetes_810x300  

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter szerint valószínűleg a Sme rodina megtarthatja a jogot, hogy jelöltet állítson a Szlovák Titkosszolgálat igazgatói posztjára. A tavalyi kormányváltáskor az íratlan szabályoknak megfelelően a második legerősebb kormánypárt kapta meg ezt a jogot. Az általuk jelölt Valdimír Pčolinskýt azonban néhány hete a NAKA korrupció vádjával letartóztatta, és jelenleg is őrizetben tartja. Pčolinksýt már visszahívták hivatalából, és egy ideig téma volt, hogy a Sme rodina esetleg elveszti a jogot a poszt betöltésére. Korábban felmerült az is, hogy Krajniak veheti át a SIS vezetését – ezt azonban maga az exminiszter cáfolta.

 

Továbbra is elég különböző vélemények látnak napvilágot arról, hogy az SaS nyerte-e egyáltalán valamit ezzel a kormányválsággal, azon kívül, hogy Matovič kénytelen volt lemondani, Marek Krajčí egészségügyi minisztert pedig még azelőtt visszahívni, hogy a járványhelyzet javulása megmutatkozott volna.

 

Sokan vitatják, hogy a feszültség valóban véget ért volna, hiszen Matovič és Sulík a kormányban maradtak, ráadásul nem tudni, az SaS nem nyúl-e megint a kormányválság eszközéhez, ha úgy látja előnyösnek. Az is kérdés egyelőre, hogy a négyeskoalíció fennmaradása nem csak annak köszönhető-e, hogy végül nem sikerült hármaskoalíciót összehozni – ez esetben ugyanis a mostani béke csak ideiglenes lehet.

 

Körkép.sk, teraz.sk,

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.