Nyitókép forrása: reprofotó

 

Igor Matovič exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter ma Moszkvába utazott a Szputnyik V orosz vakcina ügyében. A szlovák sajtó információi szerint korábban Budapesten is járt ugyanebből az okból. A liberális politikusok ismét kongatják a vészharangot, Szlovákia nyugati irányultsága miatti irracionális aggódásuk miatt egyesek már újabb kormányválságot vizionálnak. A bő egy hónappal korábban kirobbant kormányválság elején Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter még orosz hibrid hadviselést emlegetett, mai sajtótájékoztatóján jóval mérsékeltebb volt.

 

Korčok egyébként egyike volt azon minisztereknek, akik Matovič távozását követelve látványosan lemondtak miniszteri posztjukról (mikor már biztos volt a kormány átszervezése), majd mintha mi sem történt volna, visszatértek a tárcavezetői székbe.

 

Csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Korčok viszonylag visszafogottabban nyilatkozott Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter moszkvai munkalátogatásáról. Kijelentette, hogy ő a moszkvai szlovák nagykövettől értesült a dologról egy nappal korábban. Ezt követően Eduard Heger (OĽANO) is értesítette őt – ezt egyébként Korčok nagyra értékelte.

 

 hirdetes_400x285  

Míg egy hónappal ezelőtt Korčok ellenségesen nyilvánult meg az orosz vakcina kapcsán, most úgy érvelt, hogy a „a Szputnyik V egy vakcina, és ezért az egészségügyi miniszter hatáskörébe tartozik”. A retorikai változás nem meglepő, az elmúlt hetekben minden „nyugati partner” elkezdett orosz vakcináért lobbizni Moszkvában.

 

Azt újságírói kérdésre elmondta, hogy Matovič útját a kormány nem hagyta jóvá – de erre nem is volt szükség, ezt utólag is megkaphatja.

 

Nem mindenki fogta vissza magát

 

Tomáš Valášek, egykori Za ľudí-s politikus, aki az orosz vakcina Szlovákiába érkezése után szinte azonnal kilépett a koalícióból, Korčoknál jóval keményebb megfogalmazást használt. Szerinte Matovič moszkvai útja miatt „nő a valószínűsége egy újabb kormányválságnak”. A szélsőliberális politikus szerint Matovičcsal szemben az lenne a minimum elvárás, hogy „támogassa a szlovák, európai és szövetségi állsápontot, miszerint Oroszország agresszor, és visza kell vonnia haderőit az ukrán határtól”.

 

Az orosz vakcina kapcsán a szlovák Állami Gyógyszerfelügyelet egyelőre nem jutott dűlőre, nagyon úgy fest, hogy a kivárásra játszanak az Európai Gyógyszerügynökség döntéséig, ez viszont várhatóan addig fogja húzni az orosz vakcina regisztrációját, amíg már nem lesz akkora az oltóanyag-hiány Európában, hogy szükség legyen a Szputnyik V-re. A szlovákiai engedélyeztetésről az egészségügyi miniszter egy személyben is dönthet, Marek Krajčí (OĽANO) utódja, Vladimír Lengvarský azonban az Állami Gyógyszerfelügyelet végleges állásfoglalására vár. Ez viszont hiányos információkra hivatkozva egyelőre nem tett végleges jelentést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.