Nyitókép forrása: reprofotó

 

Minden személyes konfliktusnál fontosabb az ország és lakói érdekeinek hatékony képviselete – jelentette ki Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a TA3 A politikában  című műsorában a kormány új felállása és a Sulík-Matovič vita kapcsán. Naď megismételte Eduard Heger kormányfő korábbi álláspontját, miszerint pragmatikus lépés volt Igor Matovičra bízni a Szputnyik V-vel kapcsolatos további tárgyalásokat.

 

Naď elismerte, hogy a Szputnyik V orosz vakcinát az orosz fél hibrid hadviseléshez használhatják fel, leszögezte ugyanakkor, hogy ezt most félre kell tenni, hogy minél hamarabb sikerüljön immunizálni a lakosságot.

 

Teljesen logikusnak és pragmatikusnak nevezte azt a döntést, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter vigye tovább a Szputnyik V vakcinával kapcsolatos tárgyalásokat, elsősorban azért, mert kormányfőként ő indította el azokat.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha valaki egy sor lépést már megtett az orosz vakcina kapcsán, akkor hadd vigye tovább és fejezze azokat be. Úgy gondolom, hogy más külpolitikai témában a pénzügyminiszter már nem fog önállóan lépni”

 

fogalmazott Naď.

 

Nem örült Gyimesi kijelentésének

 

A védelmi miniszter elismerte, hogy a pénteki budapesti találkozón történtek olyan kijelentések, amelyek nem voltak helyesek vagy szerencsések. Naď konkrétan Gyimesi György OĽANO-s képviselő azon kijelentését említette, aki utalt rá, hogy a nagykövet távolmaradása csak segítette a tárgyalás sikerét.

 

A védelmi tárca által megrendelt új radarrendszerek kapcsán elmondta, hogy 11 millió euróval olcsóbb szerződést sikerült kötni. Mint mondta, az öreg, szovjet időkből hátramaradt jelenlegi rendszer már nem működik, és csak azért nem került sor az előző kormányok idején a cseréjükre, mert a kormánypártok mögött álló oligarchák képtelenek voltak megállapodni, hogy kié legyen a közbeszerzés.

 

Kiemelte, hogy a radarvásárlás keretében sikerült elérni, hogy a berendezések magját Szlovákiában gyártsák, így sikerült munkahelyeket is teremteni a projekttel.

 

Az eszkalálódó ukrán válság kapcsán elmondta, hogy nagyon reméli, az oroszok csak erőfitogtatás céljából vonultak fel az ukrán határ mentén, és némi gyakorlatozás után visszahúzódnak. Egyúttal jelezte, hogy mindkét félnek tartózkodnia kellene az esetleges eszkalációtól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.