Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Za ľudí liberális szárnyához tartozó Mária Kolíková vezette igazságügyi minisztérium hivatalos álláspontja szerint nyilvánosságra kellene hozni a Szputnyik V orosz vakcináról szóló szerződést, anélkül ugyanis nem érvényes. Kolíková szerint napokon belül közzé kell tenni a dokumentumot.

 

„Ez egy olyan szerződés, amelyet az infótörvény értelmében az e törvényre hivatkozó kérvény ellenében is közzé kell tenni. Ezt az állaspontot már közöltem a kormánnyal is, és a kormányfő kérésére Holý miniszterelnökhelyettessel is konzultáltam a kérdésben – akivel közös állásponton vagyunk -, valamint értesítettem az egészségügyi minisztert is aki, aki ezt tudomásul vette”

 

olvasható az állásfoglalásban.

 

Kolíková szerint a manapság sokat emlegetett „tudományos közösség” élvezi a nyilvánosság bizalmát, és „nagyon helyénvaló, hogy ebben a kérdésben is világos és pártatlan álláspontot alakítottak ki”.

 hirdetes_300x300  

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az OĽANO-s miniszterek azzal indokolják a szerződés titkosítását, hogy az Európai Bizottság által kötött vakcinaszerződések (ezeken keresztül jönnek a nyugati vakcinák) is titkosak. Érdekes, hogy a liberális politikusok nem kardoskodnak ezek nyilvánosságra hozataláért, pedig a hírek szerint olyan alap garanciák is hiányoznak belőlük, mint a késés vagy nem teljesítés miatti kötbér.

 

Kolíková, aki a 2016-os választások után a III. Fico-kormány igazságügyi államtitkára volt (a Most-Híd jelöltjeként) ezzel besorakozott a „tudományos közösséget” (egyébként szükségtelenül) védelmezők körébe. A politikai vitát az váltotta ki, hogy Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter élesen bírálta a ŠÚKL (Állami Gyógyszerfelügyelet) igazgatóját, amiért az negatív benyomást keltő nyilatkozatot adott ki a Szputnyik V vakcináról, néhány perccel azelőtt, hogy Matovič elkezdett volna tárgyalni Moszkvában az orosz vakcina ügyében.

 

Nem túl korrekt politikai játszmák

 

A ŠÚKL hat hétig ült a március elején Szlovákiában érkezett orosz oltóanyagokon, majd az ominózus nyilatkozatban megállapította, hogy nem tud érdemben állást foglalni a vakcina minőségét illetően. Azt azért hozzátette, hogy a szlovákiai raktárakban lévő vakcina nem az, ami a többi negyven országban található – ezzel egyértelműen negatív felhangot adva a nyilatkozatának.

 

Ami feltűnő volt, hogy a ŠÚKL azt nem tette hozzá, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia laborjában mind a 14 elvégzett teszten jól szerepelt a vakcina, ez csak Matovič hét közepén tartott sajtótájékoztatóján derült ki. Mindazonáltal, az oroszok a ŠÚKL kijelentéseire válaszul követelték, hogy az európai szintű tanúsítvánnyal rendelkező, úgynevezett OMCL-laborokban vizsgáltassák ki a vakcinát.

 

Erre a sajtó legnagyobb része ismét neki esett Matovičnak, és piedesztálra emelték a ŠÚKL igazgatónőjét, gyakorlatilag hősként írtak róla a liberális lapok. Annak ellenére, hogy nem végezte el a rábízott feladatot és politikailag motivált kijelentéseket tett egy olyan időszakban, amikor még tart a vakcinahiány. Az igazgatónő, Zuzana Baťová, akinek férje korábban Kiska államfő tanácsadója volt, azzal védekezett, hogy ő nem látta a szerződést, nem tudta, hogy ilyen laborra van szükség, és különben is, Marek Krajčí korábbi egészségügyi miniszter döntött úgy, hogy a Szlovák Tudomány Akadémia laborjában vizsgálják majd ki.

 

Kilóg a lóláb

 

Bár erről a mainstream sajtó szándékosan nem vett tudomást, Baťová állításai igencsak sántítottak. Ha nem tudta, hogy OMCL-laborra van szükség, miért szólított meg nyolcat is a Szputnyik V kapcsán márciusban? Ha nem politikai álláspontot képviselt, miért hallgatta el, hogy az SAV labortesztjei sikeresek voltak? Arról nem is beszélve, hogy később kiderült, Krajčí csak Baťová kérésére adta ki a minisztériumi határozatot arról, hogy a teszteket végül a SAV laborjában végezzék el.

 

A sajtó az exkormányfőt amiatt élesen bírálta, hogy ha gondja van, miért a ŠÚKL-t bízta meg ő és egykori minisztere, Marek Krajčí a vizsgálatokkal. A bírálat egyáltalán nem jogos, ugyanis épp az SaS, a Za ľudí és a sajtó követelte leghangosabban, hogy a Szputnyik V-t a szlovák hatóság vizsgálja be, ha már nem várják meg a lassúsága miatt szerte Európában agyonbírált Európai Gyógyszerügynökség regisztrációját. Mint utóbb kiderült, az egész színjáték csak az orosz vakcina parkolópályára állítását szolgálta.

 

A szlovákiai raktárakban kihasználatlanul álló 200 ezer adag oltóanyag szavatossági ideje júliusban lejár. Szlovákiában 20 százalék körül jár az oltottsági szint (legalább egy adag vakcinával).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.