Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Az egykori legfelsőbb bíró, Štefan Harabintól úgy tűnik, képtelen szabadulni a szlovák politika. Harmadik legjobb eredményt érte el a 2019-es elnökválasztásokon, majd pártot alapított Vlasť (Haza) néven. A 2020-as parlamenti választásokon viszont már nem tudott érdemi eredményt elérni, pártja nem érte el az állami támogatáshoz szükséges küszöböt sem. És ezután kezdődtek a gondok Harabin számára.

 

A párt ugyanis 1,3 millió eurót költött a kampányra, elsősorban kölcsönök formájában kapott támogatást különböző magánemberektől. A sikertelen választás után aztán a párt nemes egyszerűséggel felszólította hitelezőit, hogy minősítsék át kölcsöneiket ajándékozássá. Nem túl finoman ezzel jelezték, hogy a hitelezők bizony keresztet vethetnek a pénzükre. Természetesen az átminősítésre nem került sor, mire nem sokkal később párt csődvédelmet kért. Ugyanakkor Harabin sosem volt tagja a pártnak, csak a listavezetője.

 

A volt legfelsőbb bíró azonban továbbra is aktív politikus maradt. A Smerhez hasonlóan szintén meglovagolta a vírustagadó és korlátozások ellen tiltakozó néprétegek elégedetlenségét. Hívei száma még mindig viszonylag jelentős, egykori (csődbe jutott) pártja pedig újabban azt az üzenetet hirdeti az interneten, hogy „Szlovákiának még inkább változásra van szüksége, mint 2020-ban”.

 

 hirdetes_810x300  

Az Aktuality.sk szúrta ki, hogy a belügyminisztérium pártregisztrációs honlapján egy új párt létrehozásáról jelent meg bejegyzés, Naša vlasť (Mi Hazánk) néven. A párt hátterében olyan nevek merültek fel, mint Maroš Hudák, Pavel Gernát és Martin Suchár. Mindhárman a Vlasť listáján mérettették meg magukat a 2020-as választásokon.

 

A sajtó megkeresésére Harabin nem válaszolt, de egykori jobbkeze a Legfelsőbb Bíróságon, a Vlasť elnöke, Anna Žatková azonban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Harabin körül formálódik ismét egy politikai erő.

 

A Transparency International Slovensko (TIS) egyébként ezúttal teljesen jogosan élesen bírálta azt a módszert, hogy egy csődbe vitt párt hitelezőinek jelentős anyagi veszteségei ellenére néhányan egyszerűen egy új pártba mentenék át magukat, és folytatnák ténykedésüket. Főleg, hogy a 2020-as választások legátláthatatlanabb pártfinanszírozásával rendelkezett a Vlasť.

 

körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!