Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Több mint hatszerezer összegyűjtött aláírást ad le a petíciós bizottság Zuzana Čaputová államfőnek hétfőn. Az aláírásgyűjtést az ellenzéki pártok indították az előrehozott választásokat lehetővé tevő népszavazás kiírása érdekében. A petíciós bizottság azonban azt állítja, hogy „apolitikus polgári népszavazási kezdeményezésről van szó”. Mindenesetre, egy választási időszakot lerövidítő referendum aligha lehet „apolitikus”.

 

A petíciós bizottság szerint 11 hét alatt sikerült begyűjteni a 600 ezer szignót, ráadásul a járványellenes intézkedések idején. A bizottság szerint Čaputová államfőnek 30 nappal a szignók átvétele után ki kellene hirdetnie a népszavazást. Ha az elnökasszony a kérdésben az Alkotmánybírósághoz fordul (sokan vitatják ugyanis a kezdeményezés alkotmányosságát), akkor 60 napon belül dönthet majd. A kezdeményezők szerint az előrehozott választásokat kierőszakoló referendum 90 nappal kihirdetése után valósulhatna meg.

 

A népszavazás azt kérdezné meg az urnákhoz járulóktól, hogy egyetértenek-e a Szlovák Köztársaság nyolcadik választási ciklusának lerövidítésével, és előrehozott választások kiírásával a népszavazás eredményének bejelentésétől számított 180 napon belül.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!