Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Nem akartunk azok lenni, akik legitimizálják a Smer előrehozott választások iránti vágyát, de ha lesz referendum, biztosan nem győzködném az embereket, hogy maradjanak távol – jelentette ki Irena Bihariová, a Progresívne Slovensko elnöke az Aktuaity.sk-nak adott interjújában.

 

A PS-ről az utóbbi időben egyre többet hallani, elsősorban Igor Matovič és az OĽANO ellen nyilatkoznak, támadják az országos tesztelést, és ha valaki végiggörgeti a Facebook-oldalukat, akkor aligha talál ott HLAS-t vagy SaS-t kritizáló bejegyzéseket. A liberális és baloldali pártok így látványosan kikerültek a progresszívok látóteréből.

 

A PS a 2020-as választásokon a SPOLU-val indult pártszövetségben, ám nem sikerült elérniük a koalíciókra vonatkozó 7 százalékos parlamenti küszöböt (0,04 százalékponttal maradtak le). Az utóbbi időben a legtöbb közvéleménykutató ügynökség a parlamenti küszöb felett méri őket, és különösen sokat profitáltak abból, ahogy Zuzana Čaputová államfő (a PS jelölésének köszönheti az elnöki pozícióját) Igor Matovičot támadta. Az elmúlt két hónap eseményei egy Čaputová-Sulík-Pellegrini tengely kialakulását sejtetik, egy esetleges előrehozott választások után pedig reális lehetőségként kell kezelni egy HLAS-PS-SaS (-Za ľudí?) koalíció létrejöttét is.

 

 hirdetes_810x300  

Bihariová szerint mindig is attól tartott, hogy a 2020-as választások után létrejött kormány végül előrehozott választásokba fullad. Azt persze tagadja, hogy a PS-ben ennek örülnének – tény, hogy a PS tavaly márciusban újraszámoltathatta volna a szavazatokat a 0,04 százalékos különbség mellett jó eséllyel akár be is kerülhettek volna a parlamentbe, ám végül máshogy döntöttek. Sokak szerint részben azért, mert reális esélye volt, hogy az SaS-nak kevesebb mandátum jut, a parlamentbe leggyengébb eredménnyel bejutó Za ľudí pedig egyenesen kiesik a törvényhozásból.

 

„Egy év után azonban kiderült, hogy a kormány tényleg nem képes irányítani, és nem érti, hogy nem elég egyszerűen nem lopni. Ha tehát arról kellene beszélnem a választókkal, hogy szükség van-e a referendumra, vagy sem, pontosan ezt mondanám. A kormány elég hibát követett el, hogy kiállítsák neki a számlát, és ez rajtuk (a választákon –  a szerk.) múlik. „

 

mondta Bihariová. Arra is igennel válaszolt, amikor Aktuality.sk szerkesztője megállapította, hogy a PS fenti álláspontja azért ennyire langyos, mert fél, hogy a Smerrel, a Hlasszal és kotlebáékkal kerülne egy kalap alá.

 

Az OĽANO lett a főellenség

 

„Nem hiszen, hogy Ficonak vagy Pellegrininek lenne erkölcsi joga a változást hozók szerepében tetszelegni. Másrészt egy éve még mi sem akartuk a kormány bukását, de attól tartunk, hogy ez most már elkerülhetetlen lesz”

 

mondta Bihariová, majd azt is kijelentette, hogy „az OĽANO rengeteg okot adott, ami amiatt nem kormányoznának velük” a járványkezelésen kívül is. Később a szerkesztő nógatására elmondta, hogy a PS nem kíván együttműködni a Smerrel, a Hlasszal, az SNS-szel és a Sme rodinával sem. Ebből következik, hogy aki marad az az SaS, az erősen kérdőjeles KDH és a még bizonytalanabb Szövetség, de még így sem lenne meg a kormányalakításhoz szükséges 76 mandátum. A Za ľudí hónapok óta a parlamenti küszöb alatt jár, a korábbi szövetséges SPOLU mérhetetlen. Nehéz elképzelni, hogy a PS ellen tudna állni egy HLAS-SaS-PS koalíciónak, amelynek a FOCUS legutóbbi felmérése szerint most 76 mandátuma lenne.

 

Bihari Hlas-szal és OĽANO-val szembeni elutasítása mögött sokkal inkább az áll, hogy a járvány utáni békeidőben még mindig az OĽANO rendelkezne a leghatékonyabb korrupció ellenes agendával és még mindig ez a párt lenne a valódi változás garanciája a szlovák politikai palettán. Márpedig erre a pozícióra kezdetektől a PS vágyakozott, csak épp elrontották a 2020-as kampányukat, és nem jutottak be a parlamentbe. Bihariováék Pellegrini-ékkel pedig a fiatal centrista-baloldali választókért kénytelenek versenyezni.

 

Burkolt érvelés Pellegrini mellett

 

A különbség az, hogy míg a PS ma gyakorlatilag a földbe döngölné az OĽANO-t, addig a HLAS-szal kesztyűs kézzel bánik. Ez pedig Grendel Gábor (OĽANO) korábbi kijelentéseit igazolja, miszerint a PS nyilvánvalóan egy esetleges új választási időszakban nem számol az OĽANO-val, mint partnerrel.

 

Nem mellesleg pedig, a PS EP-képviselőjének, Michal Šimečkának az apja, Martin M. Šimečka a Denník N egyik publicisztájaként az elsők között vetette fel, hogy ha Pellegrini a mai kormány néhány pártjával fogna össze (értsd: SaS-szel és Za ľudíval) az nem jelentené a maffiakormány visszatértét.

 

Nem csoda hát, hogy az interjúban végül Bihariová is ezt a logikát erősíti meg, sőt, gyakorlatilag legitimizálja Pellegrini személyét, aki éveken át a Smer alelnöke, két évig pedig miniszeterelnöke volt:

 

„A politika olyan dinamikusan változékony, hogy  hár év múlva Pellegrini már teljesen más emberekkel lesz majd körülvéve, és a HLAS is más lesz, mint ma. Ma Pellegrini körül gyanús személyek csoportosulnak. (…) De tényleg visszatérne a maffia? Hiszen gondolkozzunk kicsit intézményesebben. Van egy megválasztott új főügyészünk és speciális ügyészünk, vannak fékező erőink és ellensúlyaink”

 

fogalmazott Bihariová.

 

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!