Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) és Richard Sulík (SaS) ismét konfliktus közeli viszonyba kerültek. Látszólag ezúttal Matovič családtámogatási terve élezi ki a helyzetet, ám valójában sosem ásták el igazán a csatabárdot. Pedig egy újabb válságot előidéző vita könnyen a koalíció végét jelentené, a Sme rodina elég egyértelművé tette, hogy újabb átszervezés már nem lesz, ha a helyzet elfajul, ők az előrehozott választásokra fognak szavazni.

 

Boris Kollárék álláspontját nem szabad félvállról venni, a Sme rodina a márciusi kormányválságnak is köszönhetően feléledt hamvaiból és a parlamenti küszöbről ismét 7-7,5 százalékra erősödött, miközben az OĽANO és az SaS tovább süllyedt, a Za ľudí pedig 5 százalék alatt stagnál. Nem mellesleg, a Sme rodina kompatibilis lehet a HLAS-szal és a Smerrel is egy esetleg új kormányban. Az esélyeik tehát jobbak a partnereiknél.

 

Szurkálódó SaS

 

Az elmúlt hetekben Richard Sulíkon és az SaS-en nem nagyon látszódott, hogy levették volna a napirendről Igor Matovič eltávolítását a kormányból. A ŠÚKL politikailag motivált állásfoglalása kapcsán Matovič orosz vakcinabeszerzését úgy értékelte, hogy „hamar munka ritkán jó”. Epés megjegyzéseket tett a pénzügyminiszter teljesítményéről több interjúban is. Mikor Matovič Budapestre látogatott, hogy a Szputnyik V bevizsgálását kérje a magyar, tanúsítvánnyal rendelkező laboroknál, Sulík „megalázónak” minősítette viselkedését.

 hirdetes_810x300  

 

De az SaS más tisztviselői is kóstolgatják az OĽANO-t. Ivan Korčok a sajtó Matovičot érintő mesterkélt és manipulált kérdéseit nem utasítja el, vagy javítja ki, és ha óvatosan is fogalmaz, mégis csak legitimizálja a média kérdésbe burkolt támadásait. Korčok például egyik interjújában arról beszélt, hogy Matovič, ha nem is szándékosan, de mégiscsak az orosz és magyar propaganda és hibrid hadviselés eszközévé vált.

 

Pedig Sulíkék sem dőlhetnek hátra. Saját érdemi javaslataik nincsenek a kormányon belül, mindig csak reagálnak az OĽANO javaslataira, mint valami belső ellenzék, amely azt próbálja mutatni, hogy hozzáértőbb, mint a legnagyobb kormánypárt. A választók azonban nem annyira vevők a bűvésztrükkre, a populista „nyissunk meg mindent, ne korlátozzunk” lényegű retorika a járvány februári felerősödésével visszájára fordult, és az SaS decemberi 16 százalék feletti pártpreferenciája mára 11 százalékra olvadt, a trend pedig negatív. Főleg, hogy a kormányválság utóízeként azt látni, hogy a liberálisok elkaszálták a Szputnyik V vakcinát, pedig most gyorsíthatnánk vele a korlátozások lebontását.

 

Matovič útkeresése

 

Igor Matovič a kormányválság után, pénzügyminiszterként is a Szputnyik V vakcina engedélyeztetését tűzte ki célul. Elment Oroszországba, majd Magyarország segítségét kérte a bevizsgálásnál. A sajtó és a koalíciós partnerek kemény támadásai azonban folytatódtak, és nem túlzás azt állítani, hogy mainstream már az álhírgyártás határát súrolta, nem egyszer meg is sértette. A nyomás nem szűnt meg, így új taktikára volt szükség.

 

Ezen héten Matovič sajtótájékoztatót tartott a családtámogatási reform tervezetéről, részleteket, konkrétumokat azonban nem árult el, csak nagy vonalakban ismertette a lényeget. Állítólag azért volt erre szükség, mert a sajtóhoz kikerült egy olyan dokumentum, amely valótlan információkat tartalmaz a tervezetről. Például, hogy az áfát 25 százalékra kellene emelni a reform 2,5 milliárdos éves költségének fedezése érdekében.

 

Matovič a sajtón elmondta, hogy az áfaemelést az SaS minden alap nélkül lengette be a sajtónak:

 

„Ez az ő kitalációjuk volt. De nem csodálkozom egy olyan érzelmi szinten lévő párton, amely szerint a nyugdíjasok nem jogosultak az oltásra, mert nem járulnak hozzá az államkasszához”

 

fogalmazott a volt kormányfő, az SaS frakcióvezetője, Anna Zemanová szavaira utalva, aki februárban, az oltási stratégia megváltoztatásánál kijelentette: „a 65 év felettiek többsége már nyugdíjas, tehát nem képviselnek akkora gazdasági értéket az állam működése szempontjából”. A szlovák sajtó a vérlázító kijelentéssel érdemben nem foglalkozott, bár Zemanová később bocsánatot kért, különösebb visszhang nélkül maradt a dolog. Matovič ezen kívül felemlegette azt is, hogy Sulík már megbuktatott egy kormányt, amely tettével a Smer nyolc évnyi maffiakormányzásának adott utat.

 

A volt kormányfő sajtója nyilván nem csak a családtámogatásról szólt. Már az elején az újságírókkal példálózott, mikor a járulékterhek igazságtalan elosztásáról beszélt a munkások és az egyéni vállalkozók között. Az újságírók nagy többsége ugyanis egyéni vállalkozóként dolgozik, és mint olyannak, lehetősége van minimumjárulékot fizetni, amíg forgalma egy bizonyos határ alatt marad. A rendes munkaviszonyban dolgozónak ilyen lehetősége nincs.

 

Az egy másik kérdés, hogy a pénzügyminiszternek akár az is a célja lehetett, hogy egy régi jól bevált módszerrel mutasson rá a sajtó mindenáron ellenérdekelt munkatársainak elfogultságára. Családtámogatásokról beszélt, havi kétszáz euróról gyermekenként, közben a média végig támadó kérdéseket tett fel neki. Valószínűleg hamarosan kiderül, hogy javára válik-e az OĽANO-nak a mediális kontraszt ilyen bemutatása.

 

A Sme rodina nem ad újabb esélyt

 

A játszma veszélyes, és előrehozott választásokat is előidézhet. A Sme rodina kedden elismételte, hogy nem lesz semmilyen újraindulás, átszervezés vagy kormányfőcsere, a legközelebbi kormányválságnál ők az előrehozott választások mellett fognak dönteni.

 

Ha mégis kibírják (például az uniós újjáépítési alapból érkező 6 milliárd euró hatására), akkor a következő hónapokban, hetekben gyökerestül megváltozhat a politikai hangulat.

 

Ahogy egyre többen kapnak oltást, és ahogy fokozatosan le lehet építeni a korlátozásokat (remélhetőleg, nem történik semmilyen váratlan negatív fordulat ez ügyben), úgy fogja a választók nagy része más színben látni a karácsonyi korlátozásokat elbagatellizáló, orosz vakcinát szabotáló, előrehozott választásokra játszó SaS szerepét a történésekben. Az ellenérdekelt sajtó sem tudja majd annyira meglovagolni a népszerűtlen intézkedések okozta hangulatot. És ami a legfontosabb, az új kormány először fennállása óta belekezdhetne a tényleges kormányzásba, ahol már más döntéseket is meghozhatnak a „gazdaság vagy emberélet” dilemmáján kívül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.