Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Orbán Viktor magyar kormányfő a konzervatív Postoj napilapnak adott interjúja még mindig ott vibrál a szlovák belpolitikában. A lap most megkérdezett több korábbi és jelenleg is aktív politikust Orbán V4-ekkel kapcsolatos álláspontjáról. Többek között Peter Pellegrini (HLAS) és Robert Fico (Smer) is válaszolt – mindkettőjük véleménye igen tanulságos felvidéki magyar szempontból is.

 

Orbán az interjúban az EU jövője kapcsán arról beszélt, hogy 2030-ra a francia-német kétpólusú együttműködés mellett megjelenik egy harmadik pólus is, amely Közép-Európa, illetve a Visegrádi Négyek lesznek.

 

Fico elutasítja a V4 gyengítését

 

E kijelentés kapcsán Robert Fico, a Smer elnöke egyetértően nyilatkozott. Szerinte a német-francia tandem ereje tényleg gyengült, a V4-ek pozíciója pedig erősödött. Méltatta a V4 által elért eredményeket, például az uniós migrációs kötelező kvóták bevezetésének megakadályozását .

  hirdetes_300x300   

 

„Elutasítom a V4 gyengítését, amelyen ma olyan intenzíven dolgozik a [szlovák] kormány, mert tévesen úgy véli, hogy Lengyelország és Magyarország véleménye néhány kulcskérdésben toxikus”

 

fogalmazott Fico. Véleményét érdemes azonban fenntartásokkal fogadni. A Kuciak-gyilkosság előtt épp azzal puhította meg a liberális mainstream sajtó kommentátorait, hogy folyamatosan Európa magjáról beszélt, amit nem cserélne el a V4 kedvéért sem. Azóta persze pozíciójával változott az álláspontja is. Nem mellesleg, a mostani felmérések erőteljes liberális dominanciát mutatnak, a mainstream pártok pedig aligha lépnének szövetségre Ficoékkal.

 

Pellegrini felvette a liberális

 

Ugyanez nem mondható ez ügynökségek által legerősebb pártnak mért HLAS-ról, amely a következő választások után a liberálisokkkal összefogva akár kormánypozícióba is kerülhetne. A héttérben formálódó baloldali-liberális erőtér nem csak Pellegrini Sulík- és Čaputová-kompatibilis retorikájaából sejthető, hanem Pellegrini V4-ekkel kapcsolatos mostani állásfoglalására is. Szerinte ugyanis a V4 harmadik európai erőtérként való megjelenése az EU széteséséhez vezet, és egyúttal az európai konszenzus fontosságát hangsúlyozta: 

 

„Ez az EU széteséséhez vezető út. Az Európai Tanács közös döntéshozatalát támogatjuk. Csak az összeurópai konszenzus segítségével tudunk erős, prosperáló Európai Uniót építeni. Másrészt, támogatjuk a visegrádi együttműködést, amely jelentős eszköze nemzeti és regionális érdekeink érvényesítésének”

 

fogalmazott, annak ellenére, hogy a választások előtt még a magyar kormánynak és a V4 erősödésének szurkolt. Mostani álláspontja lényegében megegyezik Ivan Korčok (SaS) V4 ellenes véleményével, aki szerint Visegrád csak addig fontos, amíg Szlovákia érvényesíteni tudja saját érdekeit általa és a csoporton belül.

 

Pellegrini, mint a ma legerősebbnek számító párt elnöke ezzel gyakorlatilag a magyar és lengyel Közép-Európa-jövőkép ellen foglalt állást. A dolog felvidéki magyar szempontból sem sokadlagos, tekintve, hogy a Most-Híd korábban részt vett a HLAS megalapításához szükséges aláírásgyűjtésben. A vegyespárt korábban is fentiekhez igen hasonló álláspontot képviselt a V4 kapcsán, így akár ebben a kérdésben is a baloldali-liberális erőtér felé sodorhatja a felvidéki magyar politikát a Szövetségen keresztül.

 

Gyimesi György: Nem hunyászkodtam meg soha senki előtt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.