Nyitókép forrása: rtvs.sk/reprofotó

 

Magyarország már hét országgal kötött kétoldalú megállapodást a fertőzéssel szembeni védettséggel rendelkező személyek szabad mozgásáról, és egy ideje már Szlovákia is megkapta az erről szóló magyar javaslatot. Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselőt többek között arról is kérdezték a közrádió Szombati párbeszéd című műsorában, hogy mikor léphet életbe az oltási igazolások kölcsönös elismerése a két ország között.

 

Gyimesi elmondása szerint már másfél hete vizsgálja a szlovák fél a magyar javaslat megvalósításának lehetőségeit. Elmondta, hogy a megállapodást követően az egész úgy működne, hogy a határellenőrzéseket végző hatóságok megkapnák az oltási igazolások hiteles mintáit, amely alapján átengedik a Szlovákiából Magyarországra, illetve Magyarországról Szlovákiába igyekvő határátlépőket.

 

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy Pozsony mikor dönt hivatalosan az igazolások kölcsönös elfogadásáról, hétfőn fog ebben a kérdésben egyeztetni az egészségügyi tárcával. Arra a kérdésre, hogy más országokkal is zajlik-e hasonló javaslatról tárgyalás, elmondta, hogy Ausztria és Csehország esetében már igen, Lengyelország esetében nem.

 hirdetes_810x300  

 

Az AstraZeneca felfüggesztése

 

Az AstraZeneca oltóanyagának felfüggesztése kapcsán Gyimesi azt mondta, hogy a brit-svéd vakcina szállítmányai akadoznak, ami ezúttal nem az egészségügyi minisztérium felelőssége, hanem a gyártóé és az Európai Bizottságé, amely tető alá hozta a szerződéseket. Kiemelte azonban, hogy az Astra felfüggesztésének fő oka az, hogy csak akkora mennyiség áll most Szlovákia rendelkezésére, amellyel a második adagra várók igényeit kielégíthetik. Az Astra oltásával kapcsolatba hozott szlovákiai halálesetről elmondta, hogy annak pontos hátterét vizsgálják, egyelőre nem erősítették meg a kapcsolatot.

 

Beszélt arról is, hogy a raktárban álló Szputnyik V vakcina mellett június végén 700 ezer adag Pfizer oltóanyag is érkezik Szlovákiába.

 

„Most már rajtunk, politikusokon és az egészségügyi minisztériumon fog múlni, hogy hatékony vakcinázási kampányt indítsunk, hogy minél több embert lehessen beoltani“

 

fogalmazott. Kiemelte, hogy a magukat beoltani nem akaró polgárokat nem érhetné hátrány döntésük miatt, ezért a beoltottaknak biztosított szabad utazás lehetőségét a be nem oltott, de negatív PCR-teszttel rendelkezőknek is lehetővé kell tenni.

 

„A mi feladatunk az, hogy a kollektív immunitást elérjük, de az csak úgy megy, ha a lakosság 60-70 százaléka megkapja az oltást“

 

szögezte le.

 

A Szputnyik elleni dzsihád

 

Mint mondta, a Szputnyik V orosz vakcina ellen valóságos dzsihádot indítottak a megérkezése után. Arra a kérdésre, hogy miért nem oltanak még ezzel az oltóanyaggal, elmondta, hogy a ŠÚKL-nak hat hétig tartott megállapítani, hogy nem tudja elvégezni a szükséges vizsgálatokat. Hangsúlyozta, hogy a Szputnyik V miatt kormányválságot kirobbantó két koalíciós partner követelése volt, hogy az orosz vakcinát használat előtt a ŠÚKL vizsgálja be. A magyar labor segítségét már csak akkor kérték, amikor kiderült, hogy a ŠÚKL erre képtelen.

 

„Elvégeztettük a szükséges teszteket egy [európai] tanúsítvánnyal rendelkező laborban, hogy senkinek se legyen egy szemernyi kétsége sem arról, hogy a vakcina jó és minőséges”

 

mondta. Hozzátette, hogy az egészségügyi minisztérium azért június elején kezdené el az orosz vakcinával való oltást, mert addig tart az oltóanyag logisztikája és az online feliratkozás lehetőségének bebiztosítása (ebben az esetben ugyanis az oltásra jelentkező maga döntheti el, hogy orosz, vagy nem orosz vakcinát kér).

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, Igor Matovič pénzügyminisztert illető kritikája kapcsán Gyimesi elmondta, hogy „ma divat belerúgni Matovičba”, és emlékeztetett arra, hogy a pénzügyminiszter „nem napozni” ment Amerikába, hanem a kassai vasmű ügyében tárgyalt, amelynek kulcsfontosságú beruházásokra van szüksége (a U. S. Steel több ezer munkahelyet biztosít Kelet-Szlovákiában).

 

Gyimesi partnere a közrádióban Richard Raši (Hlas) volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.