Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter szerint az SaS a költségvetés megemelésének nagy részét szabotálná, annak ellenére, hogy a koronavírus káros gazdasági hatásainak enyhítésére fordítanák az összeget, ráadásul az erről szóló döntéseket a kormány már korábban meghozta. A pénzügyminiszter szerint a büdzsé 3,4 milliárd eurós megemelését az SaS 1,8 milliárdra faragná le. Nem kizárt, hogy újabb koalíciós válság robban ki az ügy miatt.

 

Az SaS korábban élesen kritizálta a pénzügyminisztert a költségvetési hiány és az államadósság megemelése miatt, és a javaslat vétózásával fenyegetőzött, egyúttal Richard Sulík személyesen is támadta Igor Matovičot a büdzsé módosítása miatt.

 

Matovič keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hétfői Koalíciós Tanácson Richard Sulík SaS-es pártelnök/gazdasági miniszter és Marek Viskupič, az parlament pénzügyi bizottságának elnöke (szintén SaS) saját költségvetési javaslattal rukkoltak elő. Ebben azoknak a tételeknek módosítását kérték, amelyekről egyébként a kormány már korábban döntött.

 

 hirdetes_810x300  

Matovič most ezt – szokatlan módon – nyilvánosságra hozta, elmondása szerint azért, mert a rávilágítson a vita lényegére, és hogy mindenki levonhassa a maga következtetéseit.

 

A pénzügyminiszter 14 kulcsfontosságú tételt emelt ki, amelyek kapcsán az SaS kijelentette, hogy a minisztérium pazarolja a forrásokat. A bemutatott listán a következő különbségek szerepelnek az pénzügyminisztérium és az SaS javaslatai között.

 

  • A pénzügyminisztérium 157 millió eurót fordítana az éttermek és idegenforgalmi egységek támogatására. Az SaS 37 millióval csökkentené ezt a keretet. Ezt a tételt a kormány már jóváhagyta (akkor az SaS nem emelt kifogást).

 

„Kérdezzük az SaS illetékeseit, hogy mit gondolnak, melyik étteremtulajdonosnak vagy vendéglátósnak ne fizessük ki a megígért támogatást?”

 

tette fel a költő kérdés Matovič.

 

  • Bérleti díjakra vonatkozó támogatás esetében, amelyet egyébként a gazdasági minisztérium fizet ki a jogosultaknak, 20 millió helyett csak 10 millió eurót fizettek ki, és ezt a módosítást is akarják érvényesíteni a költségvetésben.

 

Ennek a tételnek a külön érdekessége, hogy Sulík gazdasági miniszterként egy május 5-én keltezett levelében felszólítja a pénzügyminisztert, hogy a támogatás nagyságát 20 millió euróban határozza meg. Matovič szerint a minisztérium pontosan a kért összeget írta bele a költségvetési módosításba.

 

„És ezután pedig kijelentik, hogy nem támogatják azt a költségvetési tervezetet, amely alapján megkapnák a kért összeget. És a kért 20 millió helyett azt akarják, hogy csak 10 millió szerepeljen”

 

mondta.

 

  • Az SaS teljesen eltörölné a hitelekre nyújtott állami garancia intézményének keretét, amit a koronavírus miatt vezettek be anno. A keret összege 500 millió euró. A pénz arra szolgál, hogy a járvány miatt fizetésképtelenségbe kerülő vállalkozókat segítsék ki banki kölcsöneik terén.
  • A következő tétel a Szociális Biztosító anyagi kisegítését tartalmazza. Ez az intézmény felel többek között a nyugdíjak, táppénzek és a munkanélküli segélyek folyósításért. Szinte nem volt év, hogy ne kellett volna kisegíteni az államkasszából. A pénzügyminisztérium által javasolt 110 millió euró helyett az SaS 55 milliót javasolt. Matovič ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az SaS „antiszociális politikát” folytat.
  • A pénzügyminisztérium 100 millió euróval növelné a közigazgatáshoz tartozó kapcsolódó szervezetek megsegítésére (pl. főiskolák, múzeumok, repterek). Ezt az összeget az állam már kifizette, mert a szervezetek koronavírus okozta bevételkiesését enyhítették vele. Az SaS az egész tételt törölné.
  • A korábbi költségvetési tervbe foglaltaknál ezerrel több rendőr megy nyugdíjba, az ő, egyébként törvény által megszabott végkielégítésükre a minisztérium 30 millióval szánt többet, az SaS ezt a tételt is nullára csökkentené.
  • Az előre nem látható kiadásokra kialakított tartalékalap egészét törölnék a liberálisok. A keret összege 300 millió euró.
  • A kórházakban létrehozott covid-osztályok finanszírozására 22 milliót fordítana a minisztérium, az SaS neves egyszerűséggel ezt a tételt is nullára redukálná. Az összeg a kórházak működési költségeire és az egészségügyi alkalmazottak vonatkozó fizetésrészeire fordítódna.
  • Szintén már határozatban elfogadott támogatási tétel a pandémiás szülői támogatás kerete, amelyet a liberálisok 15 millióval kurtítanának meg.
  • A covid miatti táppénz és a gyermekgondozási támogatás (OČR) 100 százalékra emelésére szánt tételt az SaS 15 millióval vágnák vissza.
  • Érdekes része a listának a Pfizer vakcinákért érkezett számlák kifizetése, amely eredetileg 66 millióba kerülne. Az SaS szerint ezt vissza kell vágni kerek harminc millióval. A dolog azért érdekes, mert az Európai Unión keresztül érkező vakcinák esetében a leszerződött mennyiségek mindegyikét ki kell fizetni. Másik érdekesség, hogy a Moderna és Szputnyik V kapcsán hasonló visszavágást az SaS nem kért. A liberálisok szerint az összeget az egészségügyi biztosítók fizessék ki – a kérdés az, hogy belátható időn belül lehetséges-e megállapodni velük.
  • Eredetileg 11 millió euró jutott volna a koronavírus tüneteinek enyhítésében állítólag jó eredményeket produkáló Regeneron nevű gyógyszer vásárlására. A tételt az SaS teljesen törölné, Matovič szerint a liberálisok azzal érveltek, hogy kétezer euró egy élet megmentéséért túl sok.
  • Harminc millió eurót tervezett a minisztérium az SOS támogatásokra (a többi támogatási rendszerbe bele nem férő személyeknek jár, akik a járvány miatt anyagi válsághelyzetbe kerültek). Az SaS 20 millióval az egy harmadára csökkentené a keretet.
  • Az esetleges harmadik hullám gazdasági hatásai ellen létrehozott covid-tartalék 300 milliós keretét az SaS szintén eltörölné.

 

Matovič elmondása szerint az SaS nyíltan a teljes költségvetés blokkolásával fenyegetőzik, így a pénzügyminisztérium nem tudná tovább utalni a pénzt a minisztériumokhoz, hogy azok megint tovább küldjék rendeltetési helyükre. Mint mondta, hasonló helyzet alakulhat ki, mint az Egyesült Államokban, ,mikor a demokraták és a republikánusok nem tudtak egyezségre jutni az állami kiadásokról, és emiatt az államapparátus megbénulása fenyegette őket.

 

Matovič megjegyezte, hogy a vállalkozások és egyének járvánnyal kapcsolatos támogatására szánt kereteket az SaS 84 százalékkal vágná vissza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.