Nyitókép forrása: Facebook.com/SaS

 

Folytatódik a verbális összecsapás az OĽANO és az SaS között. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter kedd késődélutáni sajtótájékoztatójára reagálva az SaS még aznap röviden reagált. Matovič „antiszociális politikával” vádolta meg a második legkisebb koalíciós partnert az által benyújtott költségvetési módosítás miatt. Az SaS elutasítja a vádakat, azt hangoztatja, hogy hajlandó tárgyalni a tételekről. De ez megint csak retorika, ugyanis Matovič egyetlen állítását vagy vádját sem cáfolták meg, pedig százmilliókkal kurtítanák meg a járvány okozta gazdasági károkat enyhítő csomagot.

 

A pénzügyminisztérium egy 3,4 milliárd eurós költségvetés-növelést terjesztett a parlament elé, amiről azonban az SaS ódzkodása miatt még a vita sem indult el végül. A csomag a koronavírus okozta gazdasági problémák enyhítését szolgálná, többek között a covid-osztályok finanszírozása, a vállalkozói támogatások, a pandémiás OČR-emelés szerepel köztük egy tekintélyes tartalékkal együtt, ami a harmadik hullámra készülve fel. Az SaS hétfőn saját módosítást terjesztett a koalíció elé, amely azonban 1,6 milliárddal visszavágná a keretet. Matovič szerint mindezt úgy, hogy a kormány vagy a parlament által már elfogadott összegekről van szó.

 

Az SaS reakciója nem váratott sokat magára, ám a rövid nyilatkozatból is jól látszik, hogy igazából nem tagadják Matovič állításait, inkább csak igyekeznek elvenni annak élét. Arról írnak, hogy a pénzügyminiszter sajtótájékoztatója „félrevezető” volt, és csak ellenségkeresésről van szó.

 

 hirdetes_300x300  

Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy „a kezdetektől készek tárgyalni a költségvetés megemeléséről”, ugyanakkor hozzátette:

 

„Sajnáljuk, hogy Igor Matovič nem hallgatja meg érveinket, és nyilvánosan csak pár számot mutatott be. Minden tétel esetében tisztességesen meg tudjuk indokolni az általunk javasolt visszavágást. Ha valahol az szerepel, hogy egymillió mínusz, az nem jelenti azt, hogy valahol máshol nem tudunk találni plusz egymillió eurót.”

 

fogalmazott Viskupič. Nem cáfolta meg azonban Matovič kijelentését, hogy Richard Sulík az elmúlt hét tárgyalásain nem vett részt, ahogy azt sem, hogy az anyagi szükséghelyzetbe került egyéneknek, vállalkozóknak szánt covid-támogatások kereteit 84 százalékkal vágnák vissza. 

 

Sulík az antigéntesztekkel támadt vissza

 

Igencsak sántít Viskupič azon érve is, miszerint ők nem is akarják a pandémiás táppénz lehetőségét elvenni az emberektől, „de a fedezetet a Szociális Biztosító költségvetésében kell megtalálni”. A gond csak az, hogy a nyugdíjak, táppénzek, munkanélküli segélyek folyósítását végző SzB fennállása óta szinte sosem volt képes saját költségvetéséből kijönni, mindig az államkasszából kellett kiegészíteni forrásait. Ennek fényében elég nehéz elképzelni, hogy a többlettámogatásra találna keretet önerőből.

 

Az SaS azzal is érvel, hogy a Pfizer vakcinák 66 millió eurós számlájából 30 milliót az állam az egészségbiztosítókkal fizettessen át. Persze minden tárgyalási előkészület nélkül javasolták ezt, ráadásul annál a vakcinánál, amelyből a legtöbb érkezik Szlovákiába – a többinél hasonló elvárásuk nincs.

 

Richard Sulík Matovičnak az általa „pontatlannak” nevezett antigéntesztek beszerzésére elköltött milliókat rótta fel, és azt hangsúlyozta, hogy az SaS elkötelezett a költségvetési felelősség iránt.

 

Mindenesetre, az egy igen érdekes körülmény, hogy a 3,4 milliárd csomag eddig bemutatott tételeinél az SaS elég hasraütésszerűen csökkentette a számokat. A Szociális Biztosítónak szánt 110 milliós tételt nemes egyszerűséggel lefelezte, ahogy több másik részösszeget is, a Pfizertől kerek 30 milliót vett el, a vendéglátóiparnak szánt 157 millió másodszor megszavazott 37 milliós csomagját redukálná nullára. Ez azért nem úgy néz ki, mintha komplexen felülvizsgálták volna az egyes tételeket, és aszerint döntöttek volna.

 

További részletek korábbi cikkünkben:

 

Az SaS “antiszociális politikát” folytat, a járvánnyal kapcsolatos támogatások 84 százalékát vágná vissza

 

 

Körkép.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.