Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Markíza televízió Na telo (Testre mért kérdések) című politikai műsorában mutatták be a Focus közvéleménykutató legfrissebb felmérését, amely több meglepetést is tartalmaz. A Szövetség ezúttal alulról nyaldossa a parlamenti küszöböt, az OĽANO pedig tovább gyengült, a Focus szerint az SaS és a Smer is megelőzi.

 

Ha most lennének a választások, akkor azt a szocdem HLAS nyerné meg 22,4 százalékkal. Peter Pellegriniék nem nagyon dőlhetnek hátra, jártak már ennél magasabban.

 

A második helyen az SaS debütálna a Focus szerint 12,3 százalékos eredménnyel, ami az előző havi felméréshez képest több mint egy százalékpontos javulást jelent. A Smer a múlt hónaphoz képest 10,9 százalékról 11,8 százalékra erősödött, ezzel a Focus szerint a harmadik legerősebb párt.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenlegi legerősebb kormánypárt, az OĽANO 8,8 százalékkal csak a negyedik a sorban. A Sme rodina 7,2 százalékon áll, a balliberális Progresívne Slovensko pedig 6,1 százalékot kapott a Focustól, amely szerint a KDH 5,7 százalékkal bejutna a parlamentbe.

 

A parlamenti küszöb alatt az első párt az ĽSNS, amely most enyhe emelkedést könyvelhetett el.

 

A Szövetség a múlt havi 5 százalékról két tizedszázalékkal 4,8 százalékra csúszott. Az sem kizárt, hogy ez a csökkenés vagy megtorpanás már az elmúlt hetek eseményeinek eredménye (a tallósi fotó és az Agócs-interjú).

 

Az ĽSNS rebelliseiből megalakult Republika 4,5 százalékon áll, a legkisebb kormánypárt pedig 4,8 százalékról ismét 3,5 százalékra csúszott vissza.

 

Forrás: TVnoviny.sk

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, több variáció is lehetséges, de a reálisak közül egyelőre mind baloldali vagy liberális dominanciájú. Parlamenti többséget tudna szerezni egy Hlas-Smer-Sme rodina formáció (84 mandátum), egy Hlas-SaS-PS formáció (82 mandátum). Lehet esély egy SaS-OĽANO-Sme rodina-PS-KDH koalícióra is (81 mandátum) de ez a pártok mennyisége és az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján nem lenne egy életképes kormány.

 

Forrás: TVnvoviny.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.