Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Belső hatalmi harc bontakozott ki az elmúlt napokban a legkisebb kormánypárton belül, amelynek két szemben álló főszereplője Veronika Remišová jelenlegi pártelnök és Mária Kolíková igazságügyi miniszter, aki a párt liberális szárnyának vezéralakja. Remišová szerint Kolíkováék „durván megsértették” a párt alapszabályát.

 

Már a Szputnyik V miatt kirobbantott márciusi kormányválság idején is szemmel látható volt, hogy a Za ľudí a szakadék szélén táncol. Amíg Kolíková, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská és a többi liberális vonalat képviselő párttisztviselő Sulíkkal szövetkezett Igor Matovič teljes kiszorításában és az előrehozott választások vagy a megbízott kormány kieszközlésében, addig Veronika Remišová volt az, aki kemény médiaellenszélben is szembehelyezkedett Sulíkkal. Remišová egyébként közelebb áll a konzervatív értékrendhez, többek között ellenzi az abortuszt megkönnyítő liberális javaslatokat is.

 

Előzmények

 

A márciusi kormányválság végül nem úgy alakult, ahogy a liberális politikusok tervezték, de sikerült jelentős teret elnyerniük az OĽANO-tól. A részleges kudarcukat azonban egyértelműen Remišová vonakodása okozta.

 hirdetes_300x300  

 

Az elmúlt hetekben az SaS és Kolíková a Sme rodina szigorított őrizettel kapcsolatos javaslata miatt került szembe a koalíció nagyobbik pártjaival. Idúkézben Šeliga és Žitňanská is kikerült a képből, mert lencsevégre kapták őket, ahogy megszegve a járványügyi rendelkezéseket többedmagukkal egy bárban találkoznak.

 

A liberálisok végül visszavonulót fújtak, amikor kirobbant a botrány Kolíková családi cégeivel kapcsolatban, amelyet a miniszterasszony elleni bizalmatlansági indítványa követetett. A két nagyobbik kormánypárt vonakodott megtartani Kolíkovát pozíciójában, végül azonban megállapodtak, Kolíková maradt, de nyilvánvaló volt, hogy amíg nem ő ossza lapokat a Za ľudíban, addig ki van szolgáltatva Remišovának, akit adott esetben a Sme rodina és az OĽANO is támogat.

 

Lassú puccs

 

Kolíková és hívei a múlt héten bejelentették, hogy minél hamarabb új pártelnököt kell választani, ezért országos közgyűlést akarnak összehívni. A helyzet egyértelmű volt, el akarják távolítani Remišovát. A közgyűlés összehívása azonban nem egyszerű dolog, és Kolíkováék nem is tudták meggyőzni erről a kerületi pártszervezeteket nagyobbik felét. A fennmaradók esetében is trükközniük kellett.

 

A nagy súllyal rendelkező pozsonyi kerületi elnökség összehívásánál manipulálták a közgyűlésről szóló szavazást is. Először csak a Kolíkováékkal szimpatizáló tagokat hívták meg, majd mikor megjelent a többi elnökségi tag is, azok szavazatait nem számolták be a végeredménybe. Az ominózus ülést pedig nem más vezette, mint Michal Luciak, aki Kolíková alatt dolgozik a minisztériumban, igazságügyi államtitkárként. Remišová épp Brüsszelben tárgyalt 13 milliárd eurónyi uniós forrással kapcsolatban, ezért nem tudott részt venni a találkozón.

 

Szerdán a kormány ülése után úgy nyilatkozott,

 

„Sajnos, egyes párttagok nem kaptak meghívót erre az ülésre, pont azok, akik nem értenek egyet a Kolíková körül csoportosulókkal, bár megjelentek az ülésen, de nem engedték őket szavazni, ami az alapszabály súlyos megsértése volt. (…) Soha semmire a pártban nem szántam annyi időt és energiát, mint Mária Kolíková minisztériumi reformjainak támogatására”

 

mondta.

 

Kolíková: korai még a pártelnökségemről besézlni

 

Kolíková nem sokkal Remišová sajtótájékoztatója után elismerte, hogy az ülésnek az alapszabály szerint másképp kellett volna lezajlania, de nem tulajdonított nagy jelentőséget a történteknek (nyilvánvalóan, mert nem az ő kárára történt visszaélés).

 

Arra a kérdésre, hogy pártelnök akar-e lenni, nem válaszolt egyértelműen nemmel, helyette azt mondta, hogy „korai még erről beszélni”. A pártelnök leváltását lehetővé tevő közgyűlés összehívását azonban továbbra is szükségesnek tartja. A belső hatalmi játszmák helyett ő a „belső dinamika” kifejezést használta, amely kapcsán nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy egyesek elhagyják a pártot. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.