Nyitókép: reprofoto (TA3)

 

A liberális SaS szerint a költségvetési hiány növelése a görög utat jelenti. Igor Matovič pénzügyminiszter, illetve az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí úgy látja, hogy a Covid miatt a deficit növelése elengedhetetlen, különben az állam nem fogja tudni kifizetni a járvány következtében indokolt pénzbeli segítséget a rászorultaknak. Koalíciós partnerei szerint az SaS zsarol, Sulíkék ennek ellenére jelezték, holnap tartózkodni fognak a végső szavazásnál.

 

Miről is van szó?

 

Az idei évre tavaly decemberben elfogadott állami költségvetés nem számolt, mert nem számolhatott a koronavírus-járvány minden pénzügyi következményével. Mindazzal, amit a pandémia miatt segítségnyújtásként, azaz plusz kiadásként az állam kénytelen kifizetni. Ezért a költségvetés módosítására és a hiány növelésére van szükség.

 hirdetes_810x300  

 

Az SaS azonban ezt másként gondolja, és csütörtök este a parlamentben az ellenzékkel összehangoltan obstrukciót hajtott végre, lehetetlenné téve a szerintük túl nagy hiánnyal járó költségvetés megszavazását.

 

Mi a helyzet a parlamentben?

 

A szlovák törvényhozásban elvileg megvan az elfogadáshoz szükséges többség, 78 szavazat.  Amint az SaS ezt tudatosította, obstrukcióhoz folyamodott, miáltal az ülés meg lett szakítva. Koalíciós források szerint az SaS az így nyert idő alatt szeretné elérni, hogy péntekre a 78 szavazat már ne álljon rendelkezésre.

 

Ezért fogalmazott Gyimesi György (OĽaNO), a pénzügyi bizottság alelnöke a TA3 esti, A nap témája című vitaműsorában, hogy két ellenzéki képviselővel vitázik. Partnerei Ladislav Kamenický és Marián Viskupič (SaS) voltak.

 

Balról: Gyimesi György, Marián Viskupič és Ladislav Kamenický. Kép: reprofoto (TA3)

 

Gyimesi szerint az SaS túszként kezeli az embereket, akik a költségvetés módosítása nélkül hiába várnák pénzüket az államtól a Covid okán megítélt kártalanítások részeként.

 

Ladislav Kamenický úgy látja, hogy ez a koalíció nem fogja sokáig húzni. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ország eladósodottsága a módosításnak köszönhetően 48 százalékról 60 százalék fölé emelkedik.

 

Viskupič elmondta, hogy a pénzügyi bizottság péntek reggeli ülésén tárgyalják meg az újabb kiadásnövelő javaslatokat. Szerinte az SaS hajlandó a kompromisszumra, de ragaszkodik a kiadások lefaragásához.

 

Gyimesi és Viskupič. Kép: TA3 (reprofoto)

 

Gyimesi rámutatott, hogy a koalíciós pártok 17. napja tárgyalnak az SaS-szal a költségvetés módosításáról, ám az első tárgyalásokon Richard Sulík pártelnök jelen sem volt, majd „a semmiből előállva elmondta, hogy nem ért egyet például a vasút tehermentesítésével.“

 

„A tavaly megspórolt pénzt akarjuk most elkölteni járványkezelésre, és növelni a tartalékalapot, hogy legyen elég pénzügyi keretünk a hullám esetleges harmadik hullámára ősszel“

 

– tette hozzá az OĽaNO magyar politikusa.

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép: TA3 (reprofoto)

 

Gyimesi szerint az SaS vezette gazdasági tárca több százezer eurós kártalanítást küldött már a multiknak és a nagyoknak, konkrétan az OBI-t, a J&T és Zoroslav Kollárt említette, miközben a kicsik hiába várnak a pénzükre. Félő, hogy ez így is marad, ha nem sikerül elfogadni a költségvetés módosítását.

 

„A pénzük itt van, de el kell fogadni hozzá büdzsé módosítását”

 

– mondta. Nehezményezte, hogy ha a támogatás késik, az ellenzék kritizálja azt, ha pedig a Covid miatt állami támogatást adnak, ami értelemszerűen hiánnyal jár, azt is kritizálják.

 

Hogy sikerül-e elfogadni a költségvetés módosítását vagy sem, az várhatóan pénteken kiderül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.