Nyitókép forrása: ta3.com/reprofotó

 

Nagyon rossz lenne, ha a SIS-jelentés tartalma igaznak bizonyulna – jelentette ki Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a TA3 hírtelevízió V politike (A politikában) című műsorában. Mint mondta, szükség van arra, hogy a felmerült gyanúkat tisztázzák. Utalt rá, hogy a rendőrség megtisztítására tett lépéseket kihasználva egyesek megpróbálhatják ismét privatizálni az igazságszolgáltatást, ahogy azt az előző kormány idején tette egy szűk csoport. Ezzel kapcsolatban jelentette ki, hogy nem az a gond, hogy a rendőrség végre szabad kezet kapott a nagy ügyek felderítésében, hanem az, ha ezt a szabad kezet egyesek összekeverik az öntörvényűséggel.

 

Arra a kérdésre, hogy egyetértene-e a parlamentben, zárt ajtók között tárgyalt SIS-jelentés nyilvánosságra hozatalával, azzal válaszolt, hogy egyetértene, de a döntés nem a parlament kezében van, hanem a SIS-ében. Azt is elmondta, hogy nagyon sajnálná, hogy törvénytelen módon szivárogna ki a jelentés tartalma. Az interneten egyébként már elkezdett terjedni egy változat, amelyet abból kivonatoltak, amit Kollár olvasott fel a titkos parlamenti ülésen.

 

Az ominózus parlamenti ülésen a Smer és a HLAS indítványára elfogadtak egy határozatot, amely Vladimír Pčolisnkýt (a SIS márciusban letartóztott volt igazgatóját) meghallgatásra a törvényhozás elé hívták volna. Az ügyében eljáró ügyész végül elutasította ennek elehetőségét. A határozatot a Sme rodina is támogatta. Kollár most azt állítja, azért szavazott a Smerrel és a Hlasszal együtt ebben a kérdésben, mert bár tudta, hogy a javaslatot az ügyész nem fogja elfogadni, elérte, hogy a kérdéssel minden fórumon (és sajtóban) foglalkozzanak.

 

 hirdetes_400x285  

Kiemelte, hogy Pčolinský minden bizonnyal nagyon érdekes dolgokról számolt volna be a plénum előtt. Emlékeztetett, hogy Pčolinský még mint a SIS igazgatója több ügyben is információt gyűjtött és rendőrségi feljelentésekre is sor került. Kollár szerint ezek az ügyek összefüggésben vannak a mostani SIS-jelentés tartalmával.

 

„Vannak itt olyan kérdések, amelyekre, úgy gondolom, tőle kellene válaszokat kapnunk”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy arról nem árulhat el részleteket, hogy a SIS volt igazgatója milyen jellegű információkkal szolgálna.

 

„Nem söpörjük a szőnyeg alá”

 

Kollár emlékeztetett, hogy az „előző garnitúra” kijelentette, hogy a politika legfelsőbb köreiben nincs korrupció, és ezzel le is zárta az ilyen gyanúk kivizsgálásának kérdését. A mostani garnitúra ezzel szemben nem akar semmit a szőnyeg alá söpörni. Erre utal Kollár szerint az is, hogy az ország vezető politikusai által tartott titkos összejövetelén a SIS lehallgatásbiztos épületében többek között Zuzana Čaputová államfő is ott volt.  Mint mondta, még az ellenzékkel is együttműködnek:

 

„El tudja képzelni, hogy a Smer kormányzása idején az ellenzék kezdeményezéséből megvalósulhatott volna egy olyan parlamenti ülés, mint a mostani, ahol ráadásul ilyen információkat osztottak volna meg az ellenzékkel? Ezt én elképzelhetetlennek tartom”

 

fogalmazott a házelnök.

 

Költségvetési vita

 

A héten elfogadott költségvetési módosítás, és az SaS látványos tartózkodása kapcsán Kollár elmondta, hogy nagyon sajnálja, hogy Richard Sulík nem akart együtt szavazni a koalícióval, de élesen bírálta a liberálisok elnökét. Elmondása szerint a tavaly elfogadott költségvetés nem tartalmazta az Államvasút finanszírozásának teljes keretét (400 millió helyett csak 150 millióval számolt).

 

„Richard Sulík számára nyilván mindegy, ha július 1-jétől nem kell kifizetnünk az ingyen vonatozást, neki nem számít, ha július egytől vasúti alkalmazottak tízezrei nem kapnak fizetést, de nekem nem mindegy, ezért mondtuk azt, hogy meg kell szavazni [a módosítást]. (…) „

 

Arra a kérdésre, hogy ki fogja megfizetni a költségvetés növelését, nem adott egyenes választ.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.