Nyitókép forrása: TASR/Michal Svítok

 

A kormánypártok vezetői és képviselői a hétfői Koalíciós Tanácson többek között Tomáš Lehotský (Za ľudí) parlamenti meg nem választásával, és a Sme rodina bérházprogramjáról fognak tárgyalni. Mindkét téma gyújtópontnak számít. Lehotskýt a Za ľudí jelölte a parlament alelnöki posztjára, de 1 támogatószavazat hiányzott a kinevezéséhez. Mária Kolíková igazságügyi miniszter, a párt alelnöke a koalícióból kilépéssel fenyegetőzött. A Sme rodina hatalmas bérházépítési programját mindegyik koalíciós partner távolságtartással kezeli. A Sme rodina ugyanis anélkül terjesztette be a javaslatot, hogy előtte egyeztetett volna a koalíciós partnerekkel.

 

Miloš Svrček (Sme rodina) parlamenti képviselő pénteken terjesztette be pártja állami bérlakásprogramról szóló javaslatát. Elvileg a törvényhozás a júniusi ülésén fogja tárgyalni. Boris Kollár (Sme rodina) pártelnök és a parlament elnöke szerint azért volt szükség a program képviselői javaslatként történő beterjesztésére (koalíciós javaslat helyett), mert az egyszerűbb eljárást jelent. A koalíciós partnerek viszont azt nehezményezik, hogy Kollárék be sem mutatták terveiket a koalíciós tanács ülésein.

 

Az SaS frakcióvezetője, Anna Zemanová a TASR-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a Sme rodina húzása a koalíciós szerződés megsértése, és hogy azokat a javaslatokat is a koalíció elé kell tárni, amelyek szerepelnek a kormányprogramban, de képviselők terjesztenek elő. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a koalíció kisebb pártjainak az érdekérvényesítés egyik eszköze a konszenzus kierőszakolása a döntések során.

 

 hirdetes_400x285  

A Za ľudí frakcióvezetője, Žitňanská szintén azt nehezményezi, hogy a Sme rodina nem vitte a koalíció elé javaslatát megtárgyalásra. Az OĽANO pedig jelezte, hogy a koalíció hétfői ülésén mindenképp beszélnek a bérlakásépítési programról.

 

A Za ľudí kemény nyilatkozatokat tett Tomáš Lehotský meg nem választása miatt. Juraj Šeliga a párt alelnöke a koalíciós szerződés megszegését emlegette, Mária Kolíková igazságügyi miniszter, pártalelnök pedig a Za ľudí távozását is kilátásba helyezte, ha a júniusi ülésen nem hagyják jóvá Lehotský kinevezését. Žitňanská szerint a koalíciós szerződés kimondja, hogy a partnerek nem szólnak bele egymás jelöléseibe. Persze, nem szabad figyelme kívül hagyni, hogy Kolíková épp párton belüli hatalmai harcot vív Veronika Remišová miniszterelnök-helyettessel, aki viszont pártelnökként nem említette a koalíció felrúgásának ultimátumát.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.