Nyitókép forrása: Pavol Zachar/TASR

 

Június 1-jén, kedden tartotta elnökségi ülését a Za ľudí. A legkisebb kormánypártban már jó ideje belharc zajlik a párt liberális szárnya és a fennmaradó centrista irányvonalat képviselő tagok között. Kolíkováék Remišová távozását követelik, miközben az igazságügyi miniszter jelezte, hogy ő is indulna a pártvezéri posztért. A kedd esti ülés csak olaj volt a tűzre. Miután Kolíkováék nem tudták elérni az elnökségben céljukat, látványosan kivonultak a teremből. Az érem másik oldala, hogy Remišová két olyan személyt is visszahívott pártbeli posztjáról, akik a liberális szárnyat erősítették.

 

Kétség sem fér hozzá, hogy a Za ľudí a széthullás szélére manőverezte magát. A Kolíková köré csoportosuló politikusok bizalmatlanságukat fejezték ki Remišová pártelnökkel szemben, és jelezték, hogy a párton belül létrehoznak egy külön frakciót.

 

Az igazságügyi miniszter most a koalíciós partnerekkel is tárgyalni akar amiatt, hogy jogot szerezzen saját delegáltat küldeni a koalíciós ülésre. Ez ezen a téren a párt szakadását jelenti. Az egy másik kérdés, hogy mennyire valósítható meg Kolíková követelése, tekintettel arra, hogy minden koalíciós partnernek elvileg vétójog is járna, ami súlyos dilemmákat vetne fel a kormányzást illetően.

 

 hirdetes_810x300  
Személycserék

 

Kolíkováék élesen kritizálták, hogy Remisová elmozdította Roman Krpelan pártigazgatót, aki szintén a Remišová kritikusainak táborát erősítette, és kénytelen volt távozni posztjáról Tomáš Lehotský is, aki a párt elnökségi tagja és titkára volt egyben.

 

Nem mellesleg a múlt héten Lehotskýt nem szavazta meg a parlament (11 kormánypárti képviselő tartózkodása miatt) helyettes házelnöknek, ami miatt Kolíková a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzött (de Remišová nem).

 

Az, hogy a liberális frakció távozik-e a pártból is, egyelőre kérdéses, bár itt is több lehetőség van. Ha kilépnek a pártból, elvileg Kolíková elvesztheti miniszteri funkcióját, az ugyanis a Za ľudíhoz kötődik. Ugyanakkor a TA3 hírtelevízió hétvégi műsorában Kolíková nem zárta ki ennek lehetőségét, és nem utasította el azt a felvetést sem, hogy az elégedetlen párttagok az SaS-hez igazolnának át – annyit mondott csupán, hogy ez egyelőre még nem merült fel lehetőségként. Az SaS és a Za ľudí liberális frakciója az elmúlt időszakban a legtöbb kérdésben egy húron pendültek, így ez a forgatókönyv is elképzelhető.

 

Remišová Šeligát javasolta

 

Remišová azzal a javaslattal érkezett az ülésre, hogy egy köztes megoldás keretében olyan pártelnök-jelöltet állítsanak, aki a párt mindkét szárnyának megfelel. Ez szerint Juraj Šeliga lehetne. Kolíkováék ezt a lehetőséget elutasították – nem először, a múlt héten egyszer már felajánlották nekik ezt a lehetőséget, akkor sem éltek vele.

 

Šeliga maga egyébként felemás kommunikációt képviselve a közgyűlés összehívása mellett érvel, retorikája az elmúlt időszakban szintén inkább Kolíkovához áll közelebb. Nem erősítette meg, hogy indulna-e a pártelnöki posztért, állítása szerint bármelyik jelölt mögé hajlandó lenne besorakozni.

 

A Za ľudí helyzete és az SaS koalíción belüli ellenzékként való viselkedése továbbra is nehéz kérdéseket vet fel a kormány jövőjét illetően. Úgy tűnik azonban, hogy Kolíková nem akar két szék közé a pad alá esni, ezért ma jelezte, hogy új frakciója létrehozása ellenére továbbra is támogatja a négyeskoalíciót.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.