Nyitókép forrása: Jakub Kotian/TASR

 

Daniel Lipšic speciális ügyész egyelőre nem látta a bizonyítékokat, amelyek a büntetőeljárások manipulálására, vagy az együttműködő tanúk vallomásainak befolyására utalnának. A speciális ügyész erről a TA3 hírtelevízió V politike (A politikában) című műsorában beszélt. Lipšic szerint a SIS épületében, vezető politikusok részvételével zajló találkozó nem volt titkos, magát az eseményt azonban feleslegesnek tartja, egyúttal a SIS „hírszerző intézkedésének egy aktív formájaként” jellemezte.

 

Lipšic saját elmondása szerint hajlandó tudomásul venni, ha olyan hírszerzési információk kerülnének napvilágra, amelyeket nem támasztanak alá bizonyítékok, de semmilyen módon nem hagyja, hogy ügyészi munkáját befolyásolják. Állítása szerint az által vezetett Speciális Ügyészi Hivatal semmilyen módon nincs kapcsolatban a sajtóban emlegetett SIS-jelentéssel.

 

„Azon bizonyítékok szerint járunk el, amelyekre sikerül szert tennünk” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy évtizedek után először senki sem érezheti törvény felett állónak magát. „Igyekszünk indulatok és harag nélkül működni, objektívek lenni” – tette hozzá.

 

 hirdetes_400x285  

Kielemelte, hogy mikor a rendőrség vagy a politika csúcsvezetői ellen is eljárások indulnak, hirtelen megkérdőjelezik a történéseket. Ezzel kapcsolatban azt is leszögezte, hogy Dušan Kováčik volt speciális ügyész ellen elegendő bizonyíték áll rendelkezésre (Kováčik a maga idejében sorra söpörte szőnyeg alá a politikai elit vagy a hozzá közel álló személyek elleni nyomozásokat. Több mint hatvan hozzá kerülő ügyből egy sem jutott el bíróságot, rendre leállíttatta a nyomozást).

 

Lipšic szintén „tudomásul veszi”, a bíróság ítéletét Asrián Szabó esetében, aki a belügyminisztérium belső ellenőrzésének vezetője, és akit a héten őrizetbe vettek, majd szabadlábra helyeztek. Lipšic ezzel kapcsolatban érdemben nem foglalt állást, mint mondta, ő inkább megvárná a jogerős ítéletet a szabadlábra helyezéssel kapcsolatban.

 

Lipšic nem tartja valószínűnek, hogy sor kerül még egy olyan találkozóra, mint amire a múlt hónapban, a SIS lehallgatásbiztos épületében került a politikai csúcsvezetés részvételével. A találkozón Eduard Heger kormányfőtő Zuzana Čaputová államfőn keresztül a belügy- és igazságügyi miniszterekig sokan ott voltak. A tárgyalás részletei azonban továbbra is titkosak. Lipšic szerint ő nem látja a találkozó hasznát. Úgy véli azonban, hogy ma nagyon sokan idegesek amiatt, hogy hova vezetnek majd a büntetőeljárások és a nyomozások.

 

„Ha valaki azt hisz, hogy a különböző támadások elriasztják majd a nyomozókat, a műveleti tiszteket és az ügyészeket, akkor nagyot tévednek”

 

mndta Lipšic.

 

Ilyen még nem volt. A SIS-nél tartottak titkos találkozót az ország politikai csúcsvezetői

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!