Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Most hétvégén a Most-Híd és az Összefogás is döntött a három párt egységesüléséből létrejövő Szövetség-Aliancia alapszabály-tervezetéről. A dokumentumot az MKP még a múlt héten hagyta jóvá, melyben a párt Országos Tanácsa új feltételekhez kötötte a közös párt létrejöttét. Ezeket ma az Összefogás és a Most-Híd is gyakorlatilag elutasította. Bár mindkét kisebbik párt arról beszél, hogy majd az új párt keretein belül tisztáznák az új célokat és javaslatokat, a Most-Híd már most elutasítja azt, hogy a Szövetség-Alinacia célként felvállalja a területi önkormányzást.
Kérdés, hogy lehet-e még most ebből hárompárti fúzió, lévén, hogy a két kisebbik párt elutasítja az MKP OT új feltételeit. Ha esetleg mégis, akkor azzal a dilemmával szembesül a felvidéki magyar választó, hogy a pártegyesülés semmilyen garanciát és elkötelezettséget nem vállal egyetlen konkrét nemzetpolitikai cél irányába sem.

 

„(…) Az Összefogás részéről nincs akadálya a Szövetség létrejöttének. Az Összefogás az egyezség értelmében egészében szavazott a tervezetről és semmilyen kiegészítő módosítást nem fűz hozzá. A közös alapszabály súlyos kompromisszumok árán jött létre (…). A több száz órányi tárgyalások eredményét új, a többi partner érdekeivel szembemenő követeléssel az Összefogás nem fogja veszélyeztetni.”

 

írja az Összefogás a Körképnek küldött nyilatkozatában, amelyben kiemeli azt is, hogy a „partnerpártok országos tanácsai és közgyűlései által hozott bárminemű új módosító javaslat megvitatására az új párton belül lesz lehetőség – azok számára, akik a közös pártszövetség tagjai és döntéshozói lesznek”.

 

Magyarul: az Összefogás az eredeti, hárompárti tárgyalásokon lefektetett alapszabálytervezetet fogadta el, de az MKP kiegészítéseit nem.

 

A Most-Híd elutasítja az autonómiát

 

 hirdetes_810x300  

Hasonló szellemben nyilatkozott szombaton délután a Most-Híd vezetősége is. A vegyespárt országos tanácsa szintén a hárompárti tárgyalásokon megfogalmazott alapszabályra bólintott rá. A Most-Híd által elfogadott nyilatkozat azonban ennél tovább megy, és kijelenti, hogy a vegyespárt meggyőződése, hogy a Szövetség-Aliancia

 

„politikájának alapját az adja majd, hogy a polgárok egyenlőségét és a nemzetiségeknek a szlovákiai közpolitikában való részvételét szorgalmazza. A területi autonómia ezért nem lehet a párt víziója és a célkitűzései között sem szerepelhet”.

 

A Szövetség-Aliancia kapcsán a vegyespárt azt is leszögezi, hogy az új formációnak gyűjtőpártnak kell lennie, amelyet „liberális, polgári, konzervatív, keresztény- és szociáldemokrata értékekkel rendelkező politikusok és szavazók alkotnak”.

 

Még egy fontos észrevétel: a nyilatkozatban egyetlen egyszer sem szerepel a „magyar” szó, csakis nemzetiségekre és kisebbségekre hivatkozik.

 

Továbbra is rengeteg a kérdés a Szövetség-Aliancia identitása kapcsán, ám sokat elárul, hogy mikor az MKP Országos Tanácsa megpróbált konkrét vállalásokat rendelni a hárompárti egységhez, azt a „partnerpártok” elutasították. Így gyakorlatilag úgy jönne létre egy egységpárt a pártmonopólium szándékával, hogy nulla garanciát vállal a választók irányába.

 

A 3-4 százalékos támogatottsággal rendelkező MKP a múlt hétvégén tartott OT-ülésen több feltételt is megfogalmazott az egyesülés kapcsán. Az egyik, hogy a Szövetség-Aliancia tűzze ki célul a területi önkormányzást a Szlovákiában élő tömbmagyarság számára, és az egyéni autonómiát a peremvidékeken élő magyarok számára. A második feltétel az volt, hogy az új párt tárgyalási nyelve a magyar legyen. A harmadik feltétel pedig, hogy az új párt logójában meg kell jelennie a piros-fehér-zöld trikolórnak valamilyen formában.

 

Az MKP készen áll a fúzióra, de több feltételt is megfogalmazott a Szövetség-Aliancia értékvállalása kapcsán

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.