Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

„A saját nevemben kijelenthetem, kizártnak tartom, hogy a következő kormányban Igor Matovičcsal (OĽANO, pénzügyminiszter) üljek egy asztalnál” – jelentette ki a Markíza televízió Testre szabva (Na telo) című műsorában Richard Sulík, az SaS pártelnöke és gazdasági miniszter. Azt sem tudta megválaszolni, hogy pártja támogatná-e a pénzügyminisztert az ellenzék bizalmatlansági indítványával szemben.

 

Az ellenzék (Smer, Hlas) a Szputnyik V miatt követeli Matovič visszahívását. Sulík vitapartnere, Richard Raši (HLAS) parlamenti képviselő szerint az orosz vakcina ügye „volt az utolsó csepp a pohárban. Igor Matovič rengeteg hibát követett el, például nem hozta nyilvánosságra a szerződéseket, nem vásárolta meg időben a Pfizer vakcinákat, és nem készült fel a második hullámra” – közölte az ellenzéki képviselő.

 

Sulík azonban úgy vélte, hogy az ellenzéknek csak akkor kellene bizalmatlansági indítvánnyal élnie, ha Matovič pénzügyminiszteri minőségében követett el hibákat.

 

 hirdetes_810x300  
Pellegrini, az „ellentétek művésze”

 

Az oltakozás kapcsán Raši azzal érvelt, hogy a kormány elrontott a kampányt, rosszul kommunikál az emberekkel, ezért van az, hogy Szlovákia azt ötödik legrosszabb átoltottsági szinttel rendelkezik az EU-ban. Erre reagálva Sulík felhívta a figyelmet, hogy a Hlas pártelnöke, Peter Pellegrini az „ellentétek művésze”, mert azt állítja, hogy ha ők lennének hatalmon, a lakosság több fele be lenne oltva, de egyúttal kifogásokat keres arra, miért nem oltatta még be magát. 

 

Pellegrini ráadásul tavaly augusztusban ugyanebben a műsorban még azt mondta, hogy el tudja képzelni, hogy egyes  veszélyeztetett csoportokat kötelezően beoltsanak koronavírus elleni vakcinával. Ma viszont teljességgel elutasítja az oltás kötelezővé tételét. Az erről szóló bejátszást látva Raši csak annyit tudott mondani, hogy tavaly augusztusban még álltak rendelkezésre komplex információk az oltásokról…

 

De nem csak Pellegrinit érték tetten a műsor szerkesztői. A Hlas ugyanis azzal indokolja Matovič visszahívását, hogy a volt kormányfő a Szputnyik V megvétele majd fel nem használása miatt kárt okozott az államnak. Csakhogy Raši a smeres kormány tagjaként 2010-ben a sertésinfluenza ellen ő is megvásárolt 1 millió adag védőoltást, amelyeket végül minőségi kifogások miatt meg kellett semmisíteni. A beszerzés hétmillió euróba került. Raši azzal próbált terelni, hogy akkor egy kormány által is elfogadott, szakértők által jóváhagyott, regisztrált vakcináról volt szó – bár ezen érvek egyike sem kisebbíti a keletkezett kár értékét.

 

Amikor a hóhért akasztják…

 

Sulík sem úszta meg. Őt a műsorvezető a NAKA által nemrég korrupció gyanúja miatt letartóztatott Andrej Holák kapcsán vette elő. Holákot anno a Smer nevezte ki az MH Manažment nevű állami cég elnökségi tagjai közé, Sulík azonban az új kormány megalakulása után sem váltotta le. Csak akkor hívta vissza, mikor a NAKA letartóztatta Holákot, az OĽANO pedig felszólította az SaS elnökét az egész MH Manazment vezetésének leváltására, illetve politikai felelősségvállalásra.

 

Elhangzott az is, hogy Matovič már többször is figyelmeztette Sulíkot, hogy Holák a Smer embere, a Smer kerületi pártelnöke volt, a gigászi korrupciós ügyek egyik főszereplőjének, Jan Počiateknek volt egykor az államtitkára, ráadásul tagja volt a botrányosan túlárazott útdíjrendszer pályázatait elbíráló bizottságnak az első Fico-kormány idején.

 

És bár Sulík megpróbálta elbagatellizálni a Holák pozícióban hagyásának hibáját, a műsorvezető emlékeztette – mivel az internet nem felejt -, hogy 2013-ban maga Sulík mondta azt a sajtónak, hogy „Holák kinevezése a Közbeszerzési Hivatal élére helytelen és veszélyes”. Sulík érdemben nem tudott reagálni a szembesítésre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.