Nyitókép forrása: sme.sk

 

Nem túl látványosan, de elkezdődött a liberális pártok közötti verseny az ő értékrendjükkel szimpatizáló választókért. A kormány belső ellenzékeként működős SaS legfőbb kihívója a parlamenten kívüli Progesívne Slovensko. Ám a háttérben meghúzódó Pellegrini-féle Hlas lehet a nevető harmadik.

 

Jelenleg az SaS tevékenysége kimerül abban, hogy saját kormányát blokkolja, szabotálja, és mindent megtesz, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter vagy bármelyik OĽANO-s politikus érdemi eredménnyel szerepelhessen a kamerák előtt. Ha Matovič vakcinát intéz, elszabotálja, ha családtámogatási programot akar, akkor alaptalanul vérlázítóan magas áfaemeléssel riogatja a választókat, ha gazdasági ösztönző- és mentőcsomagot dolgoznak ki, akkor az eladósodottsági mutatóval érvel. Ez a stratégia azonban csak azt a célt szolgálja, hogy a legerősebb kormánypárt a pálya szélére szorítsa – és sajnos nagyrészt sikerült is neki.

 

Az SaS-OĽANO szembenállás azonban csak az egyik tünete a Szlovákiában is megjelenő értékrendi harcnak. Ez a konfliktus sodorta a pártszakadás szélére a Za ľudít is.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor az egykor euroszkeptikus, migránsellenes Richard Sulíkból és SaS-ből a brüsszeli narratívát hűen ismételgető politikai csoport vált. Ivan Korčok, az SaS külügyminisztere a nyugati partnerek iránti szolgalelkűségéből adódóan hozzájárult a Szputnyik V vakcina elkaszálásához, ahogy maga Richard Sulík is. Martin Klus külügyi államtitkár élőadásban utalt rá, hogy a magyar kettős állampolgárság intézménye miatt a felvidéki magyar közösség biztonsági kockázatot jelent. Később élő adásban azt is bevallotta, hogy azért nem támogatja az SaS az egyébként alkotmányellenes szlovák állampolgársági törvény módosítását a magyarok javára, mert az európai partnerek ezt nem szeretnék. Értsd: az európai partnerek nem akarnak több Fidesz választót – mert abból indulnak ki, hogy a felvidéki magyarok többsége Orbán Viktorral szimpatizál.

 

Két dudás

 

Csakhogy nem az SaS az egyetlen párt, amely a politikai spektrum ezen végén akar érvényesülni. A parlamenten kívüli Progesívne Slovensko (PS) sem kivétel. Annyi a különbség, hogy egyetlen parlamenti képviselővel rendelkeznek, az orosz vakcina megvásárlása miatt Za ľudíból kilépő, majd PS-hez igazoló Tomáš Valášek személyében. A két párt legutóbb az OĽANO-s Anna Záborská törvényjavaslata miatt kapott hajba.

 

Záborská olyan parlamenti határozatot terjesztett elő, amely elítélte volna az Európai Parlamentben akkor még csak tárgyalt Matić-jelentést. A Matić-jelentés hivatlosan a szexuális és reprodukciós egészségről és az azokhoz kötődő jogokról szól. A negyvenoldalas dokumentum azonban a nemzeti-konzervatív térfélen alaposan kiverte a biztosítékot, tekintve, hogy „előítéletektől mentes szexuális oktatást” irányozna elő. Arról nem is beszélve, hogy Brüsszel kifejezetten nemzeti hatásköröket vonna meg a tagállamoktól, és helyezne át saját magához (megjegyezzük, hogy az Európai Bizottság egyetlen tagját sem választják, hanem kinevezik).

 

Érdemes kitérni, hogy ki mindenki tette fel a kezét a javaslatra az ellentmondásos törvény kapcsán. A Smer (!), a PS és a Spolu EP-képviselői támogatták, az SaS-es Eugen Jurzyca tartózkodott. Nem támogatta a jelentést a KDH kép képviselője, Peter Pollák (OĽANO), Milan Uhrík (volt ĽSNS), és Miroslav Radačovský (Slovenský patriot). Ilyen alapon Robert Fico hiába védi a magyar pedofiltörvényt szóban, ha saját képviselői meg tettleg aláássák a konzervatív álláspontot.

 

Záborská határozatát első alkalommal az SaS blokkolta, arra hivatkozva, hogy a javaslat nem került a koalíciós tanács elé. Másodjára végül az ĽSNS támogatásával átment a határozat, az SaS pedig tartózkodott, Ondrej Dotsál és Peter Osuský viszont ellen szavazott. A PS azonnal azzal vádolta meg az SaS-t, hogy hallgatólagos támogatásukkal hozzájárultak a Záborská-javaslat sikeréhez.

 

Erre az SaS-es Jana Bittó-Cigániková azzal reagált, hogy Valášek még csak el sem jött a parlamenti ülésre (a Globsec fórumán volt).

 

A magyar gyermekvédelmi törvény is kiverte a biztosítékot

 

A két párt között Magyarország kapcsán is volt némi csörte, mégpedig a pedofiltörvény kapcsán. Szlovákia ugyanis nem csatlakozott azon uniós tagállamokhoz, akik elítélték a magyar pedofiltörvényt. Az ügy kapcsán Bittó-Cigániková az egyházak állami támogatásának megszüntetését szorgalmazó Miroslav Žiakkal fotózkodott szivárványos zokniban, az SaS ifjai pedig az interneten kritizálták Orbán Viktor kormányát.

 

A PS-es és Michal Šiemčka ekkor így írt a Facebookon:

 

„A jelenlegi kormány külpolitikai döntéseit többnyire becsülöm. Sajnos ma a V4-gyel szembeni hamis szolidaritást részesítettük előnyben, az egyértelmű állásfoglalás helyett. (…) Nagyon sajnálom, hogy a külügyi tárcát egy ‘liberális’ vezeti, ennek ellenére képviselői nem voltak képesek jelezni nemtetszésüket azon diszkriminációval szemben, amely hatalmas embertömeget érint közvetlenül déli határainkon túl. Szeretném, ha a politikusaink minden ember, köztük az LGBTI közösségek egyenlősége mellett is kiállnának, nem csak üres gesztusokkal, hanem konkrét tettekkel”

 

A Hlas a nevető harmadik

 

A Pellegrini vezette Hlas az értékrendi vitákban többnyire nem vesz részt. Retorikája azonban nagy változásokon ment át az elmúlt hónapokban. Peter Pellegrini Ivan Korčok szóhasználatát átvéve távolságtartással beszél a V4-ről, és tartózkodott a Záborská-javaslat szavazásánál is (így több támogató szavazatra volt szüksége). És ez nem csoda.

 

Az Aktuality.sk vonatkozó cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy a szlovákiai választók mintegy 26 százaléka vallja magát liberálisnak. Ennek az embertömegnek az ötöde az SaS-hez áll közel. A második legtöbb liberális választóval azonban nem a PS, hanem a Hlas rendelkezik, nagyjából 15 százaléknyival. A PS-nek csak 10 százaléka van.

 

Ebből a szempontból nem csoda, hogy Robert Fico „brüsszeli szociáldemokratáknak” csúfolja Pellegriniéket. Ám a gúny mögött a valóság tényleg az, hogy a Hlas szavazótáborában szép számmal vannak EU-párti baloldaliak. És igen, Fico azért vedlett át ismét „nemzeti baloldalivá”, hogy megpróbálja szétzilálni az értékrendi kérdésekkel a Hlas táborát, hogy az elpártolókat a Smer szívhassa fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!