politika

Denník Štandard: A magyarokéhoz hasonló pedofiltörvény Szlovákiában nem menne át, a többség mégsem kritizálja Orbánt

Gyimesi kiállt Magyarország mellett, az SaS diktatúrát emleget. A volt kotlebások vállvetve harcolnának a magyarokkal

Nyitókép forrása: pravda.sk, tasr

 

A szlovák konzervatív Denník Štandard több politikust és politikai pártot is megkérdezett arról, hogyan vélekednek a magyar kormány gyermekvédelmi törvényéről. Azok közül, akik nyilatkoztak, ott van Gyimesi György (OĽANO), Miroslav Žiak (SaS) és Juraj Blanár (Smer) is. Beszédes, hogy a Hlas ismét kerüli a konkrét állásfoglalást, nem reagált a szlovák portál megkeresésére.

 

“Elutasítom az EU minden olyan próbálkozását, amellyel a tagállamok saját hatásköreibe akar beavatkozni, mint amilyen az oktatás is. Ezért teljes mértékben támogatom a gondolatot, hogy az oktatás szexuális nevelésre vonatkozó része kizárólag a családok hatáskörébe tartozzon. (…) Az Európai Unió egyes farizeus országai szó szerint példátlan “szent háborút” folytatnak Magyarország ellen. A demokrácia, szabadság, egyenlőség és jogállamiság szavaiba csomagoltak be egy nagyon veszélyes ideológiát, amely az EU  eredeti alapértékeinek és pilléreinek tagadását szolgálja. “

 

nyilatkozata a DennikStandard.sk-nak Gyimesi György, az OĽANO magyar parlamenti képviselője. Úgy folytatta:

 

“Az ‘Egység a sokféleségben’ jelszó láthatóan kizárólag csak arra a sokféleségre vonatkozhat, amelyet ők elismernek. Ezért teljes mértékben kiállok Magyarország mellett, és támogatom céljait a nemzetállamok megerősítésében”

 

Annak ellenére, hogy a szlovák külügyminisztérium, amelyet az SaS vezet, nem csatlakozott a Magyarországot pedofiltörvény miatt elítélő tagállamok csoportjához (Belfium, Németország, Franciaország, Luxemburg, Spanyolország, Finnország, Svédország, Írország, Dánia, Hollandia, Észtország, Litvánia és Lettország), az SaS-eseknek elég egyértelmű véleménye van. A liberális Miroslav Žiak parlamenti képviselő – akinek nevét többek között onnan ismerhetjük, hogy az egyházak állami támogatásának megvonását szorgalmazza – a következőket nyilatkozta a DennikStandard.sk-nak:

 

“A magyar törvényt a diktatúra és a szalámitaktika lassú bevezetésének tekintjük (többes szám, tehát egész pártja nevében beszél – a szerk.), amely az emberi jogok korlátozását szolgálja a szomszédos Magyarországon. Azzal, hogy az LGBT-közösséget kiszorítjuk az oktatásból, nem változtat azon a tényen, hogy itt vannak és itt lesznek közöttünk. Az egyetlen dolog, amit Orbán Viktor elér, az az, hogy a társadalomnak még nagyobb előítéletei lesznek e közösséggel szemben”

 

Žiak azonban némiképp csúsztatott a megfogalmazásában. A törvény ugyanis nem arról szól, hogy részei lehetnek-e az oktatásnak a lassan megszámlálhatatlan számú szexuális közösségek tagjai, hanem arról, hogy a szexuális nevelés kizárólag a szülők joga. Szijjártó Péter és a konzervatív kommentátorok már sokszor utalta kár, hogy a törvény valójában arra reagált, hogy senki által fel nem hatalmazott aktivista csoportok és nem kormányzati szervezetek beszivárogtatják saját egyoldalú vagy túlkompenzált szexuális nevelési módszereiket az iskolákba. A trend nyugaton szemmel látható.

 

Anna Záborská (OĽANO) a lapnak azt válaszolta, hogy kifejezetten nagyra értékeli a szlovák külügyet, amiért nem csatlakozott a Magyarországot elítélő országok közé.

 

“Amennyire én tudom, a magyar kormány nem törölte el az antidiszkriminációs törvény egyetlen passzusát sem, ezért aránytalan tartok minden elítélő álláspontot [Magyarországgal szemben]. A magyar törvény hamarosan teljes egészében közlésre kerül a törvénytárban, utána lesz lehetőség a konstruktív vitára. Az uniós partnereknek kölcsönös tiszteletet kell tanúsítaniuk”

 

fogalmazott.

 

A smeres Juraj Blanár a téma kapcsán inkább a kormánypártok bírálatára összpontosított. Szerinte az SaS vezetése alatt a szlovák külügy “romokban hever”, Ivan Korčok külügyminiszter más országokat minősít, miközben saját állampolgáraiért nem áll ki – példaként a Chovanec-ügyet említette, de persze jó smereshez illően kevesellte Korčok fellépést Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ellen, aki szerinte kritizálni mert a szlovák állampolgársági törvényt. Ahogy a legtöbb baloldali politikus, valószínűleg Blanár sem olvasta el a törvényt, mert némiképp belebonyolódva az okfejtésbe azzal érvelt, hogy a Smer szükség esetén törvényben megerősíteni a “hagyományos értékeket” , amennyiben “a kormánykoalíció liberálisai pedofília propagálását lehetővé tevő törvényt akarnának elfogadni.

 

A Smer zavaros nyilatkozatai mögött egyébként nem csak tájékozatlanság húzódik meg. Számukra a “hagyományos értékek” és a konzervatívabb retorika csak annak eszköze, hogy minél több választót hódítsanak el a jelenlegi legnagyobb konkurenstől, a Hlastól. Ám közben igen könnyen belebonyolódnak saját köpönyegforgató narratívájukba: egyszerre akarják támogatni Magyarország kiállását Brüsszellel szemben (amelyet Ficoék korábban gond nélkül kiszolgáltak), és magyarellenes húrokat pengetni a nemzeti érzelmű szlovák választók kedvéért.

 

Meglepő volt ugyanakkor a frakción kívüli Tomáš Taraba, Ján Podmanický, és Filip és Štefan Kuffa képviselők álláspontja. Ők a parlamentbe az ĽSNS listáján kerültek be, később kiváltak Kotleba frakciójából. A következőket nyilatkozták a magyar törvény kapcsán:

 

“Meggyőződésünk, hogy Magyarország saját szuverén és autonóm jogával élve (…) nem támadja az Európai Unió alapértékeit, épp ellenkezőleg, egy nőn és egy férfin alapuló családpolitikát folytat (…)”

 

és a csattanó:

 

“A magyarok és szlovákok ezeréves közös történelme tele van olyan eseményekkel, amikor vállvetve próbáltuk védeni saját keresztény identitásunkat.”

 

fogalmaztak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. Júl. 04. 11:35

Rengetegen mondanak dolgokrol ugy velemenyt, hogy pontosan nem is tudjak mirol van szo csak hallasbol ismerik.Ezert nem is ertekelheto igazan hogy ki mit mond.

karcsi kovacs
2021. Júl. 05. 05:56

Kár,hogy ez a Gyimesi gyerek nem csinál egy magyar pártot.1993 óta nem járok semmilyen választásra,szavazásra de érte kivételt tennék!

Brindzás Vojto
2021. Júl. 05. 11:51

Emlékszik még valaki az Anticharta 77-re. A pártfunkcik tolongtak aláirni, pedig közülük szinte senki nem olvasta el a Charta 77 memorandumot.

    Bendegúz Ábrahám
    2021. Júl. 05. 12:56

    Igen, igen, mikor a traktorista az Új Szóban olyan egyetemi professzori szintű elmarasztaló cikket írt az aláírók ellen, hogy lefordultam a székről a röhögéstől. Az nagy szám volt. https://korkep.sk/cikkek/tortenelem/2017/01/06/negyven-eve-jelent-meg-a-charta-77-elso-nyilatkozata/

Bendegúz Ábrahám
2021. Júl. 05. 12:59

Csak azt szeretném már tudni, hogy konkrétan melyik az a pont a törvényben, amely sérti a „színes csíkos agyúak” érzékenységét: https://www.parlament.hu/documents/129291/40734520/T16365_1.pdf https://www.parlament.hu/irom41/16365/16365-0015.pdf

hugo
2021. Júl. 06. 00:40

Ha a magyar kormány olyan rendeletet hozna,hogy életveszélyes a krokodílusokkal egy medencében fúrodni,a "tótok"ezt is kifogásolnák és "kritizálnák" !!!

ATI
2021. Júl. 06. 15:01

Akkor ezek szerint a liberálisok pedofilok? Ha igen akkor mondják ki nyiltan és akkor az emberek ugy viszonyulnak hozzájuk vagy akkor ne tiltakozzanak egy pedofil ellenes törvény ellen. Az oktatás meg a szülők, pedagógusok és az állam feladata nem a transzvesztitáké. Ilyen alapon a kutyatartók vagy a nyúltenyésztők is követelhetik maguknak az óraszámot az iskolákban, persze megfelelő végzettséggel.

Alma
2021. Júl. 07. 01:06

A gender-lobbinak nagy érvágás, hogy nem lehet érzékenyítgetni a magyar iskolákban tovább. Ezért megy az óbégatás. Lélekben és testben egészséges magyar ifjúságot!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket