Nyitókép forrása: echo24.cz

 

Donald Tusk a minap átvette a lengyel ellenzéki Polgári Platform párt vezetését, ám a lengyel belpolitikába való visszatérésével párhuzamosan megválik az Európai Néppárt elnöki posztjától. Az átmenet azonban nem egyik napról a másikra zajlik le, még hónapokig kettős szerepben marad, ugyanakkor a Néppárton belül sürgős konzultációkat kezdenek az elnöki poszt átadásáról.

 

Tuskopt a Polgári Platform országos tanácsa szombati kongresszusán választották meg a párt egyik alelnökének, ami az ottani viszonyok között a párt tényleges vezetésének átvételét jelenti.

 

Aznap Tusk azt nyilatkozta, hogy teljes egészében visszatér a lengyel belpolitikába.

 

 hirdetes_400x285  

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy jogi és formális szempontból nem lenne akadálya annak, hogy az EPP-ben és a Polgári Platformban is dolgozzon, ennek ellenére kizárólag a lengyel ellenzéki párt munkájával akar foglalkozni.

 

A Polgári Platform (PO) a lengyel ellenzék legerősebb pártja, a 460 fős alsóházban 126 képviselővel rendelkezik, a 100 fős felsőházban pedig 41 szenátorral.

 

A PO népszerűsége az elmúlt hetekben enyhén csökkent, júniusban 18 százalék körüli értéket kapott az ügynökségektől. Elemzők szerint Tusk visszatérése növelheti a PO preferenciáit, ugyanakkor ez egy kétélű „fegyver”.

 

Tusk 2003 és 2014 között volt a PO elnök, 2007-2014-ben pedig miniszterelnök volt. Kormányzását pedig nem kevés botrány árnyékolja be. Miután nem termett több babér számára hazájában, a Angela Merkel az Európai Tanács elnökévé tette, majd onnan távozva az egyre balra tolódó Európai Néppárt elnökeként folytatta.

 

Tusk jogállamiságról papol, közben fia százmilliókkal rövidítette meg a befektetőket – és megúszta

 

Lengyel hírportál: Donald Tusknak bocsánatot kell kérnie a magyaroktól

 

Bugár, Dzurinda, Tusk, Weber – és Forró

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!