Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök még tárgyalni akar az Alkotmány esetleges megváltoztatásáról, és reméli, hogy Boris Kollár (Sme rodina) házelnöke nem köti majd az ebet a karóhoz. Kollár nemrég kijelentette, hogy ha a koalíció nem, majd pártja beterjeszti azt az alkotmány-módosítását, amely lehetővé tenné a népszavazást az előrehozott választások kérdésében.

 

Az ellenzék közel 600 ezer aláírást adott le az államfőnek egy ebben a témában kezdeményezett referendum kapcsán, ám Zuzana Čaputová az Alkotmánybíróság véleményét kérte ki. A taláros testület szerint egy ilyen népszavazás alkotmány-ellenes lenne, ezért nem lehet megtartani. Az államfő nagy politikai nyomás alá került az AB döntése miatt, és rengeteg kritikát kapott úgy az ellenzéktől, mint a kormánypártok némelyikétől – például Igor Matovič, az OĽANO elnöke is élesen bírálta.

 

Eduard Heger azonban nem, és most is jóval „puhább” álláspontot képvisel elődjénél. Újságírói kérdésre reagálva elmondta:

 

 hirdetes_810x300  

„Hiszem, hogy megőrizzük az ítélőképességünket. Az Alkotmánybíróság egyértelműen állást foglalt, vannak bizonyos lehetőségeink, a parlamentnek is vannak szabályi, amelyek alapján lehet beterjeszteni és megtárgyalni javaslatokat”

 

fogalmazott erősen ködösítve Heger. Szerinte az ellenzék a népszavazással csak meg akarja úszni az elszámoltatást és megakadályozni a rendőrség, a bíróság és az ügyészség megtisztítását.

 

A referendummal kapcsolatos alkotmánymódosításról a koalíciós tanács hétfőn fog tárgyalni, amelyen egyébként más fajsúlyos témák is szóba kerülnek, például az állam által térített koronavírus-tesztek kérdése.

 

Kollár a múlt héten jelezte, hogy saját kezdeményezésre is alkotmánymódosítást terjesztene a parlament elé. Az OĽANO frakciója támogatná az ötletet, az SaS és a Za ľudí azonban nem. Jogilag sem teljesen egyértelmű a dolog, június végén ugyanis egy hasonló javaslatról a parlament már szavazott (nemmel), így a szabály szerint csak fél év után kerülhet ugyanebben a témában javaslat a törvényhozók elé.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!