Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

A Za ľudí (névleg) centrista párt alapítója, Szlovákia korábbi köztársasági elnöke a jelek szerint végleg kiszállt a politikából. Andrej Kiska az Aktuality.sk közlése szerint a volt elnök már nem is fizette be pártja tagsági díját az idei évre, és az ilyenkor szokásos írásbeli figyelmeztető értesítésekre nem is reagált. Tomáš Lehotský, a Za ľudí pártigazgató szerint Kiska meg akarja szüntetni a tagságát, mert karitatív tevékenységei okán politikán kívül állónak akar maradni. Ha nem fizeti be a tagságit, az alapszabály értelmében egy bizonyos idő után automatikusan megszűnik párttagsága.

 

Kiska 2019-ben, elnöki mandátuma lejárta után alapította a Za ľudít, amely eredetileg jobboldali centrista irányt követett. A felméréseken kétszámjegyű eredményekkel is kacérkodó párt végül még 6 százalékot sem kapott. Ennek oka egyébként Kiska személye volt, aki nem tudott kellően elfogadható magyarázatot adni a nagyszalóki telkek körüli botrányra és a KTAG-ügyre. Az alvilági ismerősei által készített rejtettkamerás felvételek sem segítettek a kampány során.

 

Kiska végül egészségügyi okokra hivatkozva kivonult az aktív politikából, a párt élére pedig Veronika Remišová került. Az elmúlt hónapokban a párt nem hivatalosan egy jobboldali és egy liberális szárnyra szakadt szét, a tényleges széthullástól mindössze karnyújtásnyira van a Za ľudí. Nemrég a liberálisok megpróbálták bevonni a párton belüli belharcba, de Kiska nem foglalt egyértelmű állást Remišová vagy Kolíková mellett.

 

  hirdetes_300x300   

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!