Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A koalíciós pártok között nem született egyezség az előrehozott választásokért kezdeményezett referendum kérdésében. A vita középpontjában egy alkotmánymódosítás lehetősége áll, amely lehetővé tenné a referendum kiírását a témában. A Sme rodina még a parlament júliusi ülésén be karta terjeszteni a módosítást, mára azonban megváltozott az álláspontjuk.

 

Június végén ugyanis egy ellenzéki politikus már a népszavazás kapcsán hasonló módosítást beterjesztett, ami értelemszerűen nem ment át a parlamenten. A házszabály azonban azt írja elő, hogy ugyanabban a kérdésben legkorábban csak fél évvel később lehet ismét javaslatot terjeszteni a törvényhozás elé. Erre még a vita elején Ondrej Dostál (SaS) hívta fel a figyelmet..

 

Az Akuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozva Milan Krajniak munkaügyi miniszter, a Sme rodina második embere elismerte, hogy gondot okoz a házszabály vonatkozó passzusa, ami viszont időt ahhoz, hogy a koalícióban kompromisszumra lehessen jutni.

 

 hirdetes_300x300  

Krajniak azt is elmondta, hogy pártja az úgynevezett lett modellt szorgalmazza. A lett alkotmány ugyanis már a választási időszak második és harmadik évében is lehetőséget ad az előrehozott választásokért kiírt népszavazások megtartására. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre ebben a vonatkozásban sincs egyetértés a kormánypártok között.

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő nyíltan kijelentette, hogy legalább fél évig nem lesz téma az előrehozott választásokkal kapcsolatos népszavazás ügye. Emlékeztetett, hogy a népszavazást a smeres Robert Fico, a volt smeres kormányfő, a HLAS jelenlegi elnöke, Peter Pellegrini kezdeményezte, de mikor kormányon voltak, alkotmányellenesnek tartották a referendumot.

 

A kérdésben elég vegyes álláspontokat hallani. A Za ľudí (a liberális szárnnyal együtt) nem pártolja az alkotmánymódosítást. Az SaS szintén ellenezte azt, bár a liberálisok azt állítják, hogy magát a referendumot támogatják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!