Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A legkisebb kormánypárt egyre közelebb sodródik a teljes szétszakadáshoz. Megoldást a néhány nappal ezelőtti, nem hivatalos elnökségi ülés sem hozott, sőt, a feszültség egyre fokozódik a Za ľudí centrista és liberális szárnya között.

 

A hét folyamán a szlovák sajtóban arról cikkeztek, hogy a liberális szárny és vezére, Mária Kolíková igazságügyi miniszter megpróbálják eltávolítani a frakcióvezetői székből Lucia Žitňanskát, aki Juraj Šeligával együtt semleges álláspontot próbáltak képviselni a vitában (de nem a politikai retorikában, értékrendi kérdésekben mindkét politikus inkább a liberálisokhoz áll közel).

 

Kolíková pedig nem mást ültetett volna a frakcióvezetői székbe, mint egyik közeli munkatársát, Michal Luciak igazságügyi államtitkárt. Nem egyszerű pozícióharcról van szó, ezzel a húzással ugyanis Kolíková liberálisai megszerezték volna a többséget a frakción belül, mert Luciak kormányból való távozásával visszakerült volna a parlamentbe, kiszorítva a Veronika Remišová pártelnök centrista szárnyát erősítő Viera Leščákovát.

 

 hirdetes_810x300  

Kolíková egyúttal – mintha maga sem akarna kompromisszumos megoldást találni – belengette távozását a pártból. A mögöttes szándékok nagyon hasonlóak ahhoz, amit a liberálisok a kormányban művelnek: a kabinet belső ellenzékeként kritizálják a népszerűtlen lépéseket, nem egyszer akadályozva azok hatékony átültetését a gyakorlatba.

 

Most kell ütni a vasat…

 

Ahogy Richard Sulík (gazdasági miniszter, SaS), úgy Kolíková is tudja, hogy a populista, százalékpontokért folyó versenyt addig kell megnyerni, amíg fennáll a járvány miatti válsághelyzet. Mária Kolíková mindenáron tisztújító kongresszust akar összehívni, azzal az alig titkolt szándékkal, hogy átvegye a párt vezetését. E tekintetben azt is elutasítja, hogy értékrendi kompromisszumként a semleges Juraj Šeliga legyen esetleg az új pártelnök – ezt Remišová egyszer már felajánlotta Kolíkovának, de feleslegesen.

 

Értelemszerűen, ha a Za ľudíban a liberálisok, vagyis a kormány belső ellenzéke kerül domináns szerepbe, az feladhatja az utolsó kenetet a kormánykoalíciónak. A történések egyébként logikusan összeegyeztethetők azzal a korábban gyakran emlegetett teóriával, hogy a márciusi kormányválság idején Richard Sulík és Mária Kolíková meg akarták buktatni a kormányt, hogy Zuzana Čaputová államfő ügyvivő kormányt állítson fel, amelynek miniszterelnöke Kolíková lett volna, Sulík pedig megkaphatta volna a hőn áhított pénzügyminiszteri posztot.

 

Remišováék a sajtónak nyilatkozva arról beszéltek a héten, hogy Kolíková csak az okot keresi a pártból való távozáshoz.

 

A Za ľudí jobboldali centrista pártként jött létre, alapítója Andrej Kiska exállamfő volt, aki pártja elég gyenge választási szereplését követően távozott a politikából. A Za ľudí tavaly februárban a szavazatok 5,77 százalékát kapta meg, a leggyengébb parlamenti és kormánypárt is egyben, összesen 12 képviselői hellyel. Jelenleg a 12 képviselőből 5 tartozik a liberális szárnyhoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.