Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Új szintre emelkedett a Za ľudíban zajló hatalmi belharc. Mária Kolíková igazságügyi miniszter javasolta saját államtitkára, Michal Luciak  visszahívását. Ezzel többséget szerez a  Za ľudí frakciójában a liberális értékrend.

 

Ha ugyanis a Kolíková-féle belső frakcióját erősítő Luciak nem lehet többé államtitkár, akkor visszatér a parlamentbe képviselőként. Ott jelenleg az erőmegoszlás 7:5-höz, Veronika Remišová javára. Legalábbis egyelőre.

 

Kolíková lépése azonnali reakciót váltott ki Remišovából, aki szerint a párton belüli belharc átlépett egy határt, és a politikai manőver csak egyetlen célt szolgál:

 

 hirdetes_300x300  

„(…) Hogy csoportja (a Kolíková-frakció – a szerk.) kiszorítsa a parlamentből Viera Leščákovát, aki nem csatlakozott hozzájuk, és ezért el akarják távolítani”

 

fogalmazott Remišová. A pártelnök egyúttal felszólította a Kolíková-frakciót, hogy távozzanak a pártból, amennyiben képtelenek a párt javára tevékenykedni.

 

„A választók nem azért küldték őket a parlamentbe, hogy belső intrikákban vegyenek részt, és ezért mindent feláldozzanak. Ha rombolni akarnak, tegyék a párton kívül”

 

tette hozzá a pártelnök, kiemelve, hogy Kolíková hatalmi játszmája miatt két államtitkár is hiányzik az igazságügyi minisztériumból, miközben elvileg a tárca nagy reformra készül.

 

Kolíková lépésével bizonytalanná vált a pozíciója Jana Žitňanská frakcióvezetőnek is. A miniszter ugyanis az ő helyére ültetné be Luciakot. Terveit nem is tagadja, a sajtónak elismerte, hogy pártpolitikai okokból hívta vissza államtitkárát.

 

„Ez azt jelenti, hogy hat képviselőm van a frakcióban, akik egyértelműen engem támogatnak. (…) Ezzel erős legitimitást szereztem a parlamentben”

 

mondta Kolíková, egyelőre azonban kitérő választ adott Žitňanská visszahívását illetően. Óvatosságból egyelőre felvetette, hogy Žitňanskából a parlament alelnöke lehetne és emiatt mondatná le mint frakcióvezetőt.

 

Matovič szerint Kolíková erőt gyűjt

 

Jelen állás szerint tehát a pártban többségi támogatást nem élvező Kolíková könnyen megszerezheti a többséget a párt parlamenti frakciójában. Ez pedig liberális fordulatot jelent a Za ľudíban. Mivel Kolíková azok közé tartozott, akik hajlandóak lettek volna márciusban megbuktatni a kormányt is, a kabinet jövőjére is kihatással lehet a Remišová-Kolíková derbi kimenetele.

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő érdemben nem reagált az ügy kapcsán. Milan Krajniak, a Sme rodina második embere, munkaügyi miniszter azonban „nem örülne, ha a frakciótöbbséget a frakcióvezető leváltása árán” akarná megszerezni az igazságügyi miniszter.

 

Igor Matovič szerint már túl hosszú ideje tart a Za ľudí belharca. Úgy véli, hogy Kolíková erőt gyűjt, hogy képes legyen nyomást gyakorolni a koalíciós partnerekre is.

 

„Feltételezem, hogy a [Kolíková-] szárnyban lévő embereknek van saját akaratuk, emlékeznek ígéreteikre, és továbbra is a koalíciót fogják támogatni”

 

mondta a volt kormányfő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!