Nyitókép forrása: nrsr.sk

 

Második olvasatba került az a bérlakásprogramról szóló javaslat, amely egyúttal módosítja a Munkatörvénykönyvet is, hogy az lehetővé tegye az államilag dotált bérlakások bértámogatását. A javaslat lényege, hogy olyan lakások épülnének állami program keretében, amelyek bérlése a piaci árnál 30 százalékkal olcsóbb lenne a kedvezményezettek számára. A módosítás azonban azt is kiköti, hogy az állami és önkormányzati költségvetésre nézve semlegesnek (nullszaldósnak) kell lennie a projektnek.

 

A javaslat a Sme rodina műhelyéből való, a második legnagyobb kormánypártnak a bérlakásprogram volt az egyik legfontosabb választási ígérete a 2020-as kampányban.

 

A beterjesztett javaslat azzal számol, hogy a magánszektor bevonásával a bérlakások felújítása akár pozitív hatással is lehet az államkasszára +315 millió euró értékeben minden 10 ezer felépített lakás után. A beterjesztő Miloš Svrček (Sme rodina) szeptember 1-jével léptetné hatályba a törvényt.

 

 hirdetes_810x300  

Az államilag támogatott olcsó bérlakások rendszerének működtetésére létrehoznák az Állami Bérlakástámogatási Ügynökséget, a Kormányhivatal, a Közlekedési Minisztérium és a Munkaügyi Minisztérium koprodukciójában. Az ügynökséget papíron nem csak az államkasszából szeretnék fenntartani, hanem tagsági illetékekből, marketingbevételekből, és külső vissza nem térítendő támogatásokból. Az Ügynökség dönthetné el, mely cégen kapcsolódhatnak be az akár több tízezer lakást megépítését tartalmazó programba.

 

A munkatörvénykönyv módosítása tartalmaz egy passzust, amely kimondja, hogy a munkáltatók  bizonyos körülmények között bérlakástámogatásban részesítheti azt az alkalmazottját, amely a bérlakásprogram keretében bérel lakhatást.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.