Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

„Most könnyen hárítanak mindent Matovičra, aki tényleg sok hibát követett el, és makacssága sokba került mindannyiunknak. De úgy gondolom, hogy a problémák zöméről a koalícióban és a járványkezelésben az SaS viselkedése tehet”
– jelentette ki Peter Visolajský, az orvosi szakszervezeti szövetség elnöke, aki a Postoj konzervatív napilapnak adott interjút A pandémia háttere című új könyve kapcsán. Visolajský, aki korábban tagja volt a központi válságstábnak, elég nyíltan beszélt azokról a politikai kötélhúzásokról, amelyek meghatározták, olykor pedig megbénították a hatékony járványkezelést.

 

Bár ma a mainstream (de a felvidéki magyar) médiumok többsége (is) előszeretettel hárítja a teljes felelősséget Igor Matovič exkormányfőre, Visolajský elbeszélése alátámasztja, hogy a problémák legnagyobb részéért az SaS és a liberális sajtó elsőszámú kegyeltje, Richard Sulík populista és emberi életek iránt érzéketlen magatartása felelős.

 

Járványkezelés versus politikacsinálás

 

„Még a spanyol nátha első hullámát anno jól kezelő országok is pszichológiai értelemben sokkal rosszabb második hullámmal szembesültek. Ezért beszéltünk [a járvány első hulláma idején] már akkor egy második, őszi lockdownról. De az emberek, és főleg a politikusok, alábecsülték a helyzetet”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Visolajský, kiemelve, hogy sokan nem tudatosították, milyen szörnyű helyzetben is volt/van az egészségügy, amely csak az egészségügyi dolgozók hatalmas áldozathozatalának köszönhetően nem omlott össze teljesen.

 

„A politikusok idővel megtanultak a járvány következményeivel együtt élni, amit elfogadott a nyilvánosság is. Nőtt a nyomás a korlátozások enyhítése és a normális életvitelhez való visszatérése céljából. A legtöbb ember akkor még nemigen találkozott szemtől szembe a járvánnyal, a rokonságban előforduló halálesetek is csak később jöttek”

 

mondta az orvos. Szerinte nem egyetlen tényező vezetett a halálesetek drasztikus felfutásához. A tragédia okait abban is lehetett keresni, hogy a kormány „bombasztikus” megoldásokat akart bevezetni, amit később a koalíción belüli viták és a pártpreferenciák hajhászása követett. És persze az okok között a pandémiás fásultságot is számba kellett venni, ami visszavetette az emberek fegyelmezettségét.

 

Antigéntesztelés, mint csapda

 

„Az akkori kormányfő marketinges szemmel tekintett a történésekre (…) . Politikai karrierje során gyakran vezette ez sikerre, és erre alapozott ebben az esetben is, ámde végül kudarcot vallott. A kormányfő személyisége a járvány elleni harcban az egyik legfontosabb tényező volt, de biztosan nem a bukás legfőbb oka”

 

Visolajský elmondta, hogy a járvány második hulláma felé közeledve egyre láthatóbbakká váltak az érdekellentétek a koalíción belül. Az SaS elkezdte magát a korlátozásokkal szemben pozicionálni, és billboard kampányt indított azzal a céllal, hogy minden népszerűtlen intézkedést Igor Matovičcsal és az OĽANO-val azonosítson.

 

A volt kormányfő eredetileg a hagyományos módszerrel akart szembeszállni a járvánnyal, ami rendkívül népszerűtlen, de igazoltan hatásos korlátozásokat tartalmazott. De az SaS ezt kilőtte, elutasította, nem volt hajlandó áldását adni rá, annak ellenére, hogy az országnak szüksége lett volna az intézkedésekre.

 

Az ellentét Matovič és Sulík között egy új, köztes megoldásban csúcsosodott ki, csak azért, hogy ne kelljen ismét teljes lockdownt elrendelni, ami ellen Sulík minden erejével tiltakozott. Amikor aztán Matovič emellett határozta el magát, megszületett az általános antigéntesztelés ötlete, amelyet ’szabadságjegyként’ mutattak be – és ami valójában az SaS ötlete volt.”

 

Emberéletekkel hiába érveltek

 

Visolajský akkoriban úgy látta, hogy Matovič antigéntesztelés melletti kiállása reakció volt az SaS hajthatatlanságára.

 

„Többször megpróbáltam Sulíknak elmagyarázni a járványhelyzet súlyosságát, de ez igen nehéz volt, egyáltalán elfogadtatni vele az érveinket vagy megértetni vele, hogy mi fenyeget. (…) Nem értette, miért kell annyi védőfelszerelés. Empátia jelét nem igen mutatta, a koronavírust elbagatellizálta. És nem csak az első hullám idején, amikor influenzához hasonlította a járványt. Nem igen tudtam napirendre térni afölött sem, amikor kijelentette, hogy ő azok közé tartozik majd, akik úgysem fertőződnek meg soha coviddal”

 

Visoljaský elbeszéléséből az is kiderül egy adott ponton Sulík fontolóra vette a második lockdown bevezetésének lehetőségét, csakhogy akkorra a felmérések az SaS rendkívüli erősödését mutatták ki. A népszerűségi sikertől megrészegülve az SaS-nek már esze ágában sem volt egy olyan népszerűtlen döntést bevállalni, mint egy lockdown.

 

„Gyakran volt segítségére a sajtóban kialakult kép is. Például amikor Gröhling oktatási miniszter novemberben azt a feladatot kapta, hogy biztosítsa a teszteléseket az iskolákban, két hét után a központi válságstáb ülésén azt mondta, hogy egyszerűen nincs ilyen terve, mert túl bonyolult lenne a kivitelezés. Természetesen enélkül az iskolák nem nyithattak ki. A sajtóban pedig Sulík lett a győztes, aki látszólag meg akarta nyitni az iskolákat, de Matovič az, aki nem engedi

 

fejtette ki Visolajský. Azt is elmondta, hogy Sulík az esetek többségében nem járt a központi válságstáb üléseire. Egy alkalommal pár percre megjelent, kijelentette, hogy ő az iskolák megnyitását szorgalmazza. A jelenlévő orvosok, szakértők, járványügyi szakemberek erre kijelentették, hogy ők is, de akkor Sulík mondja meg, hogy hogyan nyissák meg az iskolákat. Sulík erre azt válaszolta, hogy neki más kötelezettségei vannak, és elment.

 

„Ez elképesztően populista húzás volt. A korlátozások ellen harcol, de semmilyen megoldást nem kínál, de még csak nem is volt hajlandó beszélni róla”

 

mondta Visolajský az SaS elnökével kapcsolatban. Ráadásul, a fenti példa nem az egyetlen ilyen eset volt, hasonló történt az edzőtermek, éttermek megnyitásával kapcsolatban.

 

Alkalmatlan a koalíciós kormányzásra

 

„A mai napig nem értem, miért lépett az SaS be a koalícióba, ha nem volt vele elégedett. Abból, amit az alatt az egy év alatt a politikusokkal átéltem, úgy hiszem – bár tévedhetek is –, hogy Sulík képtelen a koalíciós kormányzásra. De a választóknak talán egy harmadik Sulík-kormányt is meg kell élniük, hogy erre rájöjjenek”

 

fogalmazott Visolajský, majd az antigéntesztelés kapcsán elmondta, hogy az ötlet első felvetésekor Sulík még támogatta az országos teszteléseket, mert a lockdown alternatíváját látta benne.

 

Az ezután történteket már nem nehéz felidézni. Karácsonykor berobbant a brit mutáció, és néhány hét alatt az egekbe szökött a fertőzöttek és halálesetek száma, a kórházak pedig csordultig megteltek. Antigéntesztelés után az oltás volt a következő nagy csodaszer, ezt a logikát követve Matovič Szputnyik V vakcinát vásárolt, ami miatt a liberálisok a fejét követelték, majd a kormányválság végén meg is kapták.

 

Jelenleg az SaS a második legerősebb pártnak mutatkozik a felméréseken. Megjegyezzük, ebben nagy érdemei vannak a liberális sajtónak is, amely esetében Matovič megbuktatása nagyobb prioritást élvezett, mint az emberek fegyelmezettségének megőrzése. Például igen gyorsan elfeledkeztek róla, mikor Sulík tagadta a pandémia súlyosságát, vagy mikor azt állította, hogy az mRNS vakcina megváltoztatja az ember DNS-ét. Ezzel szemben, mikor Matovič leidiótázta Sulíkot (is), az főcímlapra került.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.