Nyitókép forrása: facebook.com/Peter Pčolinský

 

„Mikulecnek le kell mondania” – írta ki köntörfalazás nélkül facebook oldalára Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője. Az OĽANO-s belügyminisztert azért kritizálta, mert az beterjesztette egy választásitörvény módosítást, ami bizonyos körülmények között egyeseket korlátozhat a választójog alkalmazásában. Mikulec javaslatáról megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy Pčolinskýnak azóta van begyében a belügyminiszter, hogy a NAKA korrupció miatt letartóztatta fivérét, a SIS egykori igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt.

 

„Roman Mikulec belügyminiszter terjesztette be az alábbi módosítást, amely megváltoztatja a választási szabályokat. Jól olvassák el ezt a bekezdést, mert szerintem lehetővé teszi minden beoltatlan kizárását a választásokból”

 

írta Pčolinský. A belügyi tárca azonnal reagált. Állítása szerint érdemleges változás nem történt az 1989 utáni állapothoz képest. A választási jog korlátozásának lehetséges indokaiból a rendszerváltást követően csak a közegészségügy védelme maradt meg. A törvény azonban nem tette lehetővé, hogy ez ténylegesen megmutatkozzon a választási névjegyzékben, és ezt akarták orvosolni.

 

„Hogy kik azok, akik veszély jelentenek a közösség egészségére, egy külön törvény, a közegészségügyi törvény rendelkezik”

 

 hirdetes_300x300  

érvelt a belügyminisztérium, majd dezinformáció terjesztésével vádolta meg a Sme rodina frakcióvezetőjét.

 

Az igaz, hogy Pčolinský posztjával nyilvánvalóan igyekezett meglovagolni az elmúlt hetek és napok oltásellenes hangulatát, azonban nem csak ő kritizálta a módosítást. Peter Krésák jogász (és volt most-hidas politikus) szerint a belügy kevésbé beavatkozó módon is rendezhette volna a a szóan forgó joghézagot. Lehetőleg úgy, hogy ne zárja ki a választójogból a karanténban vagy házi izolációban lévőket.

 

Kresák szerint Mikulec javaslata a gyakorlatban arról szólna, hogy a karantén vagy a házi izoláció automatikusan a választójog gyakorlásának akadályát jelentse, tehát korlátozza a választójog gyakorlását. Kresák elsősorban azt hiányolja, hogy a belügy nem foglalkozott azzal, hogy ne teljesen  vonja meg a választójogot a karanténban lévőktől, lehetővé tehette volna például a levélszavazást, a képviselőn keresztüli voksolást, vagy speciális választói körzetek kialakítását, ahol például antigénteszt ellenében lehet az urnákhoz járulni.

 

A vita kapcsán az SaS is megszólalt. A liberálisok kijelentették, hogy „minél szélesebb körű vitát” szeretnének kezdeményezni annak érdekében, hogy senkit se korlátozzanak választójoga gyakorlásában”

 

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!