Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Ha augusztus elején lettek volna a parlamenti választások, azt a Hlas-SD nyerte volna meg az Actly ügynökség felmérése szerint, melyet a Zoznam és a Topky számára készített.

 

A Hlas a szavazatok 21,1 százalékát zsebelte volna be, miközben másodikként, 15,3 százalékkal a Smer-SD, majd harmadikként 11,4 százalékkal az SaS jutott volna be a parlamentbe. Az OĽaNO 8,1 százalékkal negyedik, a Sme rodina 7,1 százalékkal az ötödik lenne a voksolás után. A belviszályaitól hangos Za ľudí a maga 3,3 százalékával bőven a küszöb alatt maradna.

 

Bejutna viszont a parlamentbe a felmérés szerint a Republika (6,8 %), valamint a KDH (6,1 %) és a Progresívne Slovensko (5,4 %) is. Ezzel egy nyolcpárti parlament állna fel, melyben a következőképpen oszlanának meg az erőviszonyok:

 

  hirdetes_300x300   

Hlas-SD – 39 mandátum

Smer-SD – 28 mandátum

SaS – 21 mandátum

OĽaNO – 15 mandátum

Sme rodina – 13 mandátum

Republika – 13 mandátum

KDH – 11 mandátum

PS – 10 mandátum

 

Remišováékon kívül a törvényhozáson kívül maradna az SNS (3,4 %), az Aliancia-Szövetség (2,9 %), a Kotleba-féle LSNS (2,9 %), a Spolu (2,1 %) és a Dobrá voľba (1,9 %) is.

 

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a jelenlegi kormánykoalíció már nem tudna felállni.

 

Az Actly által megkérdezettek többsége, 60 százaléka járulna a szavazóurnákhoz, többségük mielőbbi előrehozott választásokat szeretne.

 

A felmérést 1002 fő megkérdezésével készítették július 31. és augusztus 4. között.

 

Körkép.sk, bystricoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.