Nyitókép forrása: Facebook.com/Ivan Mikloš

 

A legerősebb kormánypárt, az OĽANO szerint Peter Kažimír egykori smeres pénzügyminiszter jelenlegi pozíciója a Szlovák Nemzeti Bank elnökeként tarthatatlan, tekintettel az vele kapcsolatban napvilágra került korrupciós gyanúk miatt.

 

Magyarul: szorul a hurok a Smer újabb volt vezető politikusa körül, aki a gyanú szerint szerepet játszott a Pénzügyi Főigazgatóság IT-beszerzéseivel kapcsolatos megvesztegetésekkel.

 

Robert Fico, a Smer elnöke közben megpróbálta mesterkélt vádaskodásnak beállítani a történteket, és ma bejelentette, a koalíció Ivan Mikloš egykori SDKÚ-s pénzügyminiszternek passzolná át a nemzeti bank elnöki posztját.

 

 hirdetes_400x285  

Így látja a kormánykoalíció

 

Az OĽANO szeint Kažimír vélhetően aktív szerepet játszott a Smer kormányzása idején kiépült korrupciós láncokban, amelyekről több együttműködő tanú tett vallomást az elmúlt hetekben.

 

„Ezért úgy gondoljuk, hogy Peter Kažimír pozíciója tarthatatlan, de utódjáról egyelőre még nem gondolkozunk”

 

közölte a párt nevében Peter Dojčan, az OĽANO sajtóosztályának munkatársa.

 

Fico a Miklošsal ijesztgetne

 

Robert Fico nem meglepő módon figyelemeltereléssel reagált a történtekre. A Smer köré épülő korrupció láncokat tagadni/megmagyarázni érdemben nem sikerült, ezért most azzal érvel, hogy a koalíció csak azért akarja elmozdítani Kažimírt, hogy Miklošt ültethesse a helyére. Mikloš neve összeforrt a Durinda-kormányok, átlagember számára igencsak fájdalmas reformjaival, politikai szempontból igen megosztó személyiség, nem mellesleg erőteljes liberális narratívát követ.

 

A kormánypártok és maga Mikloš is elutasította és cáfolta a Smer elnökének állításait.

 

„Senkivel sem tárgyaltam erről, Robert Fico, ahogy mindig, most is hazudik”

 

nyilatkozta a sajtónak a volt SDKÚ-s politikus.

 

Egyébiránt, a Sme rodina és a Za ľudí is szinte azonnal elutasította még a lehetőségét is, hogy Miklošsal tárgyaltak volna a jegybank vezetői posztjáról. A Za ľudí elnöke, Veronika Remišová jelezte, hogy Kažimír sorsa kizárólag politikai kultúra kérdése, illetve magától a jegybank elnökének önreflexiójától függ. Magyarul: önként kéne távoznia posztjáról az ellene felhozott vádak fényében.

 

Az SaS szerint a Smer Mikloš nevének megemlítését figyelemelterelésnek szánta, Fico ugyanis attól fél, hogy Kažimír elestével és vallomásával Ján Počiateken (egykori smeres pénzügy- és közlekedési miniszter, számos korrupciós botrány főszereplője) keresztül a Smer mögött álló más oligarchák bilincsben végezhetik.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.