Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Nyolc európai parlamenti képviselő szólította fel az EP szocialista frakcióját arra, hogy zárja ki sorai közül a Smert, amiért az ismételten szélsőjobboldali pártokkal működik együtt. 2006-ban az SNS-szel és a HZDS-szel kötött koalíció miatt a PES (Európai Szocialisták Pártja) két évre felfüggesztette Robert Fico pártjának tagságát, most nagyon hasonló érvelés mentén akarták ugyanezt elérni a szlovák EP-képviselők. Hiába.

A szocialista S&D frakció, amely mögött az uniós szintű szocdem PES párt áll benne a magyar MSZP-vel, a máltai Munkáspárttal, kitart a Smer mellett (talán nem is csodálkozhatunk, hogy Timmermans egyik jobbkeze évek óta a smeres Maroš Šefčovič.

 

Nagyon meglepődni nem kell az kizárásra való felszólítás elutasítását. A S&D a Kuciak-gyilkosság és a napvilágra került százmilliós nagyságrendű korrupciós ügyek idején sem tett semmit. És nem csak Szlovákia, hanem Málta esetében – ahol 2017 év végén szintén megöltek egy újságírót, mert lerántotta a leplet a munkáspárti miniszterelnök korrupciós láncolatáról.

 

Brüsszeli kettős mérce, avagy holló a hollónak…

 

 hirdetes_400x285  

Az ominózus levelet Martin Hojsík  és Michal Šimečka kezdeményezte. Mindketten a Progresívne Slovensko EP-képviselői, így a szándék mögött a baloldali választókért folytatott belpolitikai harcot is sejteni kell. Hojsík és Šimečka azzal érvelnek, hogy a Smer oltásellenes nagydemonstrációt szervez a fasiszta ĽSNS-szel és Republikával szeptember 1-jére. Ez gyakorlatilag helyénvaló megállapítás, ám a szocdemeknél az álláspontot az üléspont határozza meg.

 

„Értesültük a Smer politikai ellenfeleinek leveléről és annak tartalmáról. A levél hamis állításaira a Smer már reagált és az ügyet megmagyarázottnak tekintjük”

 

fogalmazott a PES szóvivője az Aktuality.sk közlése szerint. Mégegyszer, arról a szocdem gyűjtőpártról beszélünk, amely olyan vehemensen szorgalmazta a jogállamisági kritériumokat a 2020-as botrányos uniós vitában, és amelynek listavezetője a 2019-es EP-választásokkor a magyarbarátnak éppenséggel nem mondható Frans Timmermans volt.

 

A progresszívok kezdeményezéséhez csatlakozott a szlovák képviselők közül Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew Europe), Ivan Štefanec és Miriam Lexmann (mindkettő KDH), Vladimír Bilčík és Michal Wiezik (mindkettő SPOLU) és Peter Pollák (OĽANO). A Smer egyik EP-képviselője sem csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

…ahogy Brüsszelből fütyülnek”

 

A Smer egyébként neves egyszerűséggel letagadta an nyilvánvaló együttműködést a szélsőjobboldali pártokkal. A rendszer-, Nyugat- és oltásellenes szlovák hangulatot meglovagoló, korrupciós ügyei végkifejlete miatt joggal aggodalmaskodó Fico a PES-nek és a sajtónak most már azt állítja, hogy a szeptember eleji tüntetés a „szociális és jogállam destrukciója” elleni demonstráció lesz. (Ezzel még az együttműködés tényét nem cáfolta, a PES azonban megelégedett ennyivel.)

 

A dolog szépséghibája, hogy a nyugati partnerei nyilván csak ezt az érvet hallották meg, a szélsőjobboldali szlovákiai szövetségesei azonban szóvá tették, hogy Fico Brüsszel „füttyentésére” azonnal visszavonulót fújt.

 

Az ĽSNS és a Republika is elismerte, hogy együttműködésről van szó a Smer kapcsán, de mikor meghallották, hogy Fico igyekezett elhatárolódni tőlük a brüsszeli puhatolózás okán, némileg felháborodtak. Az Aktuality.sk-nak Milan Uhrík (Republika) azt nyilatkozta:

 

„Nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy úgy módosítgassuk a döntéseinket, ahogy Brüsszelből fütyülnek”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!