Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Folytatódik a Za ľudí belharca, újabban Veronika Remišová pártelnök javára írható egy pont, aki visszahívta a kulturális államtitkári posztból Zuzana Kumanovát, helyére pedig a párton belüli harcban mellette álló Viera Leščákovát ültette. Mária Kolíková igazságügyi miniszter és liberális frakciója tisztességtelen politikai manővereket emleget, de éppenséggel Kolíková volt az, aki kiszorította Leščákovát a Za ľudí parlamenti frakciójából azzal a céllal, hogy a többséget szerezzen benne – a pártstruktúrák akarata ellenére.

 

A Kumanová-Lešcáková cseréről szerdán dönt a kormány, Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter az erről szóló javaslatot már beterjesztette.

 

Még júliusban Kolíková kizárólag avégett hívta vissza Michal Luciakot (saját közeli munkatársát) igazságügyi államtitkárt, hogy az így visszatérve a parlamentbe Kolíková javára billentse a frakcióban lévő mérleget. Hasonló támadásokat intézett a belharcban függetlennek mutatkozó frakciótagokkal szemben is.

 

 hirdetes_810x300  

Ezúttal azonban Remišová hajtott végre számára előnyt hozó személyi változást, és elmozdította pozíciójából Kumanovát, aki korábban azért hozott jópontokat a legkisebb kormánypártnak, mert az első női roma államtitkár volt a kulturális tárca keretében. Ráadásul, a nemzeti kisebbségek, nemzeti kisebbségi kultúra és az ezzel kapcsolatos uniós források tartoztak a hatáskörébe, így pozíciója egyáltalán nem volt jelentéktelen.

 

Hivatalosan Remišová a kulturális nevelés felfuttatásának szükségességével indokolta Kumanová távozását. Leščákovának ugyanis az oktatás a szakterülete.

 

Kolíková azt állítja, hogy Kumanovát bosszúból távolították el posztjáról, mert azok közé tartozott, akik tisztújítást akartak (a tisztújítással akarta a liberális szárny átvenni az irányítást a párt felett, ám a struktúrák végül máshogy döntöttek). Az igazságügyi miniszter és a mögé csoportosulók szerint Leščákovának nincs tapasztalata a kultúra területén.

 

Pedig a liberális szárnynak nincs oka panaszra, a parlamenti frakcióban továbbra is hat képviselőt tudnak magukénak, miközben Remišovának Lešcáková távozásával mindössze két „saját” képviselője maradt, a többiek semlegesnek vallják magukat.

 

A legkisebb kormánypárt tehát tovább vágtat a szakadás felé, amely számára egyet jelent majd a megsemmisüléssel. A liberális szárny képviselőit vélhetően az SaS vagy más liberális pártok szívják majd fel, a többiek sorsa erősen kérdéses, tekintve a párt a felméréseken stabilan a küszöb alatt szerepel Andrej Kiska visszavonulása óta.

 

Elvileg a Za ľudí megsemmisülése nem jelentené automatikusan a kormánykoalíció kisebbségbe kerülését, ám tekintve, hogy a liberálisok egyszer már az összeomlás szélére sodorták a kormányzótöbbséget, és a fő hangadók között akkor is Kolíková és Richard Sulík SaS-es pártelnök szerepelt, a mostani belharc eredménye nagy valószínűséggel egy újabb kormányválsághoz vezetne, előbb vagy utóbb.

 

Körkép.sk exkluzív: Kumanová Leščáková csere a Kulturális minisztérium államtitkári székében

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!