Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

A SPOLU és a Progresívne Slovensko a következő napokban megpróbál közös nevezőre jutni a két párt egyesüléséről. A tárgyalódelegációk tavasszal egyszer már felkészültek az egyeztetésekre, ám a párbeszéd a témáról akkor megakadt.

 

A SPOLU és a PS a 2020-as választásokon pártkoalícióként indult, ám nem sikerült elérniük az ilyen formációkra érvényes 7 százalékos parlamenti küszöböt (0,04 százalékponttal maradtak csupán le). A SPOLU azóta a mérhetetlen kategóriába süllyedt a közvéleménykutatásokon, így szinte borítékolható volt, hogy előbb utóbb elszánja magát és fúzióra lép korábbi szövetségesével.

 

A Miroslav Beblavý alapította SPOLU eredetileg jobboldali pártként definiálta magát, és az Európai Néppártban is kapott helyet, ám valójában baloldali és főleg liberális elveket sajátított el. Korrupcióellenes agendája mellett annakidején Magyarország-ellenes kirohanással is felhívta magára a figyelmet, később pedig (a választások utáni jelentéktelenség ellenére) azon európai pártok csoportjába tartozott, akik részt vettek a magyar kormány elleni médiakampányokban.

 

 hirdetes_810x300  

Beblavý a választások után lemondott a pártelnöki székről, jelenleg Juraj Hipš a SPOLU elnöke, aki tavasszal azzal indokolta a pártegyesítés elkerülését, hogy „szeretne minden lehetőséget kipróbálni a SPOLU preferenciáinak növelésére”. A tárgyalások újraindítása nyilván a próbálkozás kudarcát jelzi.

 

Állítása szerint Hipš semmilyen funkciót nem kér a PS-szel való egyesülés után. A balliberális PS részéről a tárgyalásokat a pártelnök, Ireani Bihariová vezeti majd, a delegációban Michal Truban korábbi pártelnök és Michal Šimečka, a párt EP-képviselője lesz jelen.

 

Átrendeződés a liberális térfélen

 

A két párt egyesülése nem meglepő, abból a szempontból azonban mindenképp érdekes, hogy a széttöredezett liberális politikai spektrum kezd egységesebb kontúrokat ölteni. A PS kemény harcot vív retorikai szinten az SaS-szel a liberális választók megszerzéséért. A tavaszi kormányválság idején több Za ľudíból távozó személyt a SPOLU és a PS vett fel soraiba, és ne feledjük, hogy a Za ľudí a szétszakadás szélén áll, és a liberális szárnya vélhetően egy másik párt színeiben folytatná a munkát a parlamentben. Hogy ez az SaS vagy PS lenne, egyelőre nem lehet megmondani.

 

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a PS jelenleg az OĽANO-n, a Smeren és a szélsőjobboldalon kívül bárkivel hajlandó lenne a választások után együttműködni. A progresszívok mögött ráadásul ott áll Zuzana Čaputová államfő is és a szlovák nyelvű sajtó egy igen nagy része, így ha sikerül kibővíteni soraikat, akkor jelentős politikai erőre tehetnek szert. Persze, ez csak viszonyítás kérdése. Előnyük ugyanis attól függ, hogy a konzervatív jobboldal képes lesz-e rendezni sorait és hogy mennyit sikerül megmentenie megtépázódott renoméjából a korrumpálódott baloldalnak (Smer, HLAS).

 

A liberális és balliberális pártok együtt még képtelenek lennének parlamenti többséget szerezni, ehhez minimum a HLAS szüvetségére lenne szükségük. Nem véletlenül beszélt tavasszal Michal Šimečka PS-es EP-képviselő apja, a Michal M. Šimečka arról, hogy  Peter Pellegrini pártja elfogadható alternatíva lenne, ha megfelelő (értsd: balliberális) pártokkal lépne koalícióra.

 

A KDH visszatér gyökereihez, a PS is éledezik – mi történik a parlamenten kívüli szlovák pártokban?

 

A progresszívok egyre közelebb helyezkednek a HLAS-hoz – előrehozott választások kérdésében is

 

Donald Tusk továbbra is a Fidesz kizárását sürgeti, szlovák szövetségesei is akadtak

 

A liberális álom darabokra hullott: Truban lemond, Beblavý visszavonul

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!