Nyitókép forrása: korkep.sk/archív

 

„Elfogadhatatlan, hogy belpolitikai harcok áldozattá váljanak a kisebbségek érdekérvényesítése szempontjából kulcsfontosságú emberek, akik lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek közösségük érdekvédelme, sorsának javítása érdekében.” – áll a szerkesztőségünkbe lejuttatott MKP által közölt nyilatkozatban. Az Összefogás egy nappal korábban hasonlóan nyilatkozatott az elmúlt napok eseményeiről.

 

A Magyar Közösség Pártja sajnálattal veszi tudomásul, hogy azon minisztériumi, államtitkári posztokat betöltő személyek, akik a Szlovákiában élő nemzeti közösségek és számbeli kisebbségek érdekképviseletét látják el, önkényes, politikai indíttatású döntéssel elmozdíthatók tisztségükből.

 

írja a magyar párt, majd kifejtik, hogy az egyik napról másikra korábban elbocsátott Filip Mónika (SaS) oktatási államtitkárra, valamint a minap visszahívott Zuzana Kumanová (Za ľudí) kulturális államtitkárra és romaügyi aktivistára gondolnak.

 

Ez a két tárca a nemzeti közösségek és számbeli kisebbségek számára, azok megmaradása szempontjából, kulcsfontosságú, hiszen az iskolákról és a kultúráról van szó, melynek megtartó ereje vitathatatlan az említett közösségek számára, a fejlődés ezen területeken jelenti a jövőt.

 

 hirdetes_300x300  

áll a nyilatkozatban. Az MKP jelképes és fontos döntésként értékelte, hogy mindkét szaktárca legmagasabb vezetésében helyet kaptak és a nemzetiségi szakterületért felelősséget éppen a nemzetiséghez tartozó politikusok vállaltak.

 

Jogos igénynek tekintjük, hogy az oktatásügyi és a kulturális minisztériumban legalább államtitkári szinten képviselve legyenek a szlovákiai nemzeti közösségek, illetve számbeli kisebbségek.

 

fogalmazott a magyar párt.

 

Az Összefogás szerkesztőségünknek küldött állásfoglalásában azt írta:

 

Zuzana Kumanová kulturális államtitkár váratlan leváltása azt mutatja, hogy a kormány és a koalíció érzéketlen a kisebbségekkel kapcsolatos témákra, és fontosabb számára a politikai káderek pozícióba juttatása, mint a szakmai munka. Filip Mónika volt oktatási államtitkár eltávolítása után a második olyan esetet tapasztaljuk, amikor a kisebbségi közösségekért is felelős tisztségbe egy kisebbségi politikus után szlovák jelöltet ültetnek.

 

A Most-Híd alelnöke, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos természetesen szintén kritizálta a kormány döntését, annak ellenére, hogy szavaiból kiderül, ő sem tartja nagyra Kumanová eddigi munkáját.

 

A háttérben természetesen nem egyszerű pozíció osztásra megy ki a játék. Kumanovának azért kellett távoznia, hogy helyet kaphasson a kulturális tárcánál Viera Leščáková, korábbi Za ľudí-s parlamenti képviselő, akit Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter szorított ki a parlamentből egy nem túl tisztességes manipulációval: leváltotta saját igazságügyi államtitkárát, hogy az visszatérve a parlamentbe kiszorítsa onnan Leščákovát. Így a 12 tagú Za ľudí-frakcióban a Kolíková-féle liberális szárnynak hat képviselője van. Kumanová tehát a Za ľudí belső hatalmi harcának áldozatává vált.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: MKP Zuzana Kumanová

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.