Nyitókép forrása: facebook.com/PS

 

Érdekes pártok közti mozgolódás tapasztalható értékrendi kérdésekben az uborkaszezon idején. Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter, aki saját pártjából kanyarintana ki egy liberális szeletet, genderideológiát csempészne a szlovák jogrendbe, sőt, túlzott hatáskörökhöz juttatná az Emberi Jogok Európai Bíróságát. Most a volt Za ľudí-s Tomáš Valášek akar javaslatot a parlament elé terjeszteni a regisztrált partnerségről, a abortuszról. A javaslat lehetővé tenné egy kiskorú gyermek gyámságának is megszerzését a pároknak, de csak egy adott esetben.

 

Az elején érdemes kitérni arra, hogy kicsoda Tomáš Valášek. Márciusig a Za ľudí képviselője és a parlament európai ügykért felelős bizottsági elnöke volt, aki azonban szélsőségesen liberális nézetei miatt folyamatosan feszültséget keltett a koalícióban és élesen támadta a kormány konzervatívabb politikusait.

 

Márciusban névleg a Szputnyik V orosz vakcina megvásárlása ellen tiltakozásul lemondott bizottsági posztjáról és kilépett a koalícióból, később pártjából is, mondván, hogy ez számára vörös vonal volt. Az orosz vakcina kapcsán a „nyugati partnerek arcul köpéséről” beszélt és orosz hibrid háborút emlegetett.

 

 hirdetes_300x300  

Megjegyezzük, hogy a kormányválság végül nem végződött a koalíció bukásával, és nem alakult liberális vezetésű ügyvivői kormány sem az SaS és a Za ľudí liberálisainak vezetésével. Valášek a közfigyelem perifériájára szorult, majd belépett a Progresívne Slovenskoba. (A balliberális pártnak ez már a második olyan választási ciklusa, hogy választáson elnyert parlamenti helyek nélkül jut mandátumhoz…) Legutóbb a szintén szélsőségesen liberális .tyždeň hetilap hasábjain beszélt arról, hogy az afganisztáni drámáért Joe Biden egyáltalán nem felelős, sokkal inkább Trump…

 

Nyomulnak a balliberálisok

 

Szombaton tartott a PS sajtótájékoztatót arról, hogy a parlament szeptemberi ülésén meg akarnak parlamenti vitát az általuk előterjesztett LMBTQ-jogokról és regisztrált partnerségről szóló javaslatukról. Ha a javaslat átmegy, akkor regisztrált élettársi viszonyt köthetnének majd az egynemű párok is (a törvény egyébként úgy fogalmaz, hogy „nemtől függetlenül“ lehet partnerséget kötni).

 

„A célunk a javasolt jogszabály módosítással az, hogy Szlovákiában minden pár, aki nem akar házasságot kötni, lehetőséget kapjon kötődésük kifejezésére és azzal jobb életviteli és jogi helyzetet érjen el a társadalmon belül magának és gyermekeinek“

 

fogalmazott a javaslattal kapcsolatban a PS elnöke, Irena Bihariová. A javaslat előnyeit állítólag nem csak az egynemű párok, hanem a heteroszexuális kapcsolatban élők is alkalmazhatják. Az ilyen regisztrált partnerséget sokkal könnyebb lenne megkötni és felbontani, mint a házasságot. Az előnyök között szerepelne, hogy a partnerek oszthatatlan közös tulajdont alakíthatnak ki, mint a házastársak.

 

Az örökbefogadás kérdését inkább elkerülték

 

A javaslat azonban még ennél is tovább megy. Lehetővé tenné a gyámságot is, vagyis az partnerségben élők egyike nevére veheti a másik gyermekét, ha az jogilag a gyermek szülőjének számít. Itt azért merülnek fel kérdések. A javaslat ugyan nem teszi lehetővé, hogy „jogilag szabad“ gyermekeket fogadjanak örökbe a gyerekotthonokból, de egyelőre még nem tudni mi a helyzet akkor, ha a partnerség hivatalossá tétele előtt fogad valaki örökbe egy gyermeket.

 

A javaslat azt is el szeretné érni, hogy a házastársakhoz hasonlóan a regisztrált partnerek is megkapják a szociális jogokat, mint az özvegyi nyugdíj, örökösödés vagy a partner egészségi adataihoz való hozzáférés.

 

A PS-t állítólag azzal indokolta a törvény időszerűségét, hogy a parlament ismét tárgyalni akar az abortusz-törvény szigorításáról, és egyes koalíciós képviselők kisebbségek támogatásáról szóló törvény terjesztenének elő.

 

A valódi szándék

 

A fenti indoklás magyarra lefordítva annyit tesz, hogy a progresszívok nem hagyhatják, hogy más pártok vállalják fel az LGBTI-közösség jogaiért folytatott harcot. Korábban hasonló csatákat az SaS-szel vívtak meg, most az OĽANO liberális érzelmű képviselőire reagálnak. Ők július végén tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy a „magyarországi és lengyelországi eseményekre reagálva” parlamenti határozatot akarnak beterjeszteni a szexuális kisebbségek védelmére.

 

Az sem mellékes, hogy a PS folytatja az egyébként baloldali ellenzék által is támogatott stratégiát: ideológiai és értékrendi kérdések feszegetésével éket verni az egyébként sem túl szorosan kötődő koalíciós partnerek közé.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.