Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Kevés olyan párt van ma a szlovák közéleti palettán, amelynek annyira kicsi a koalíciós potenciálja, mint az Igor Matovič vezette OĽANO-nak – írja a szlovák liberális Aktuality.sk hírportál összefoglalójában. Az Aktuality.sk számos érvet és nyilatkozatot összegyűjtött ennek alátámasztására, ám ellenérvekből sincs hiány. Egy potenciális leendő kormány összetétele ugyanis kizárólag a választók döntésén múlik.

 

A tavalyi parlamenti választásokon korrupció ellenes agendájával a vártnál is nagyobb győzelmet ért el az OĽANO. Sokan érvelnek azzal, hogy a párt és Igor Matovič rendkívül populista kampányt folytatott, ám egyáltalán nem lógott ki a versenytársak közül, sőt. Azóta azonban kirobbant a szűnni nem akaró pandémia, folyamatosak a koalíción belüli villongások, és olyan mediális médiahadjárat folyik ellene, amilyet még Robert Fico sem látott. Persze, az sem volt épp ritka esemény, hogy az OĽANO házhoz ment a pofonért, és engedte Richard Sulík liberális pártelnököt a fejére nőni.

 

Az Aktuality.sk és a többi szlovák mainstream hírportál úgy véli, hogy Igor Matovič annyi emberrel került már konfliktusba, hogy koalíciós potenciálja a nullához közelít. A párt mégsem gondolkodik a vezetőcserén.

 

 hirdetes_300x300  

Mi azért megjegyezzük, hogy ez a felvetés valószínűleg egyet jelentene az OĽANO darabokra hullásával. És ez nem csak azért van, mert az OĽANO tagsága alacsony, az alapító pártelnöke köré épülő mozgalom. Egyszerűen nincs olyan személyiség a palettán, amely a pártot centrista-konzervatív vonalon tudná tartani választói megtartása érdekében. A jelenlegi kormányfő, Eduard Heger politikai ténykedése kimerül abban, hogy nem Igor Matovič, és konfliktusok nélkül engedi folyni a dolgokat a maguk medrében. Ez nyilván kényelmes és alibista kormányzást tesz lehetővé, de egyben hiteltelennek és gyengének láttatja azt a pártot, amely 25 százalékos választási győzelmet aratott.

 

A konfliktus már a választások előtt is ott lappangott

 

nem titok, hogy a választások előtt Igor Matovičcsal és pártjával az ellenzéki pártok nem számolnak. Ha a PS-SPOLU koalíciónak sikerült volna bejutnia, valószínűleg az OĽANO nem kap helyet az új balliberális kormányban. A választók azonban nagyon más helyzetet teremtettek, a nagy mellénnyel nyilatkozó liberálisok pedig magukra maradtak.

 

Richard Sulík a választás éjszakáján megdöbbenve beszélt arról, hogy még az is lehet, hogy ellenzékbe szorul az SaS. Látszott rajta, hogy egyáltalán nincs ínyére a dolog, és aligha véletlen, hogy az OĽANO – régi bajtársiasságuk ellenére – kénytelen volt az érdemeltnél több pozíciót juttatni Sulíkéknak – akik aztán alaposan vissza is éltek a helyzettel.

 

A liberális sajtóban előszeretettel írnak arról, hogy „Sulík kezdetben hitt Matovičban”, később azonban csalódni volt kénytelen. A valóságban azonban hitről és bizalomról szó sem volt. A választások előtti felmérések egyszerűen azt jósolták, hogy az OĽANO győz, Sulík pedig arról kezdett beszélni, hogy Matovič felnő a feladathoz. Csakhogy akkor még nem tudhatta, hogy az OĽANO a jósolt 17 százalék helyett 25 százalékot ér majd el…

 

Némi alázat nem ártana a ballibsiknek

 

Azóta a Progresívne Slovensko és az SaS is nyomatékosan kijelentette, hogy az Igor Matovič vezette OĽANO-val nem lennének hajlandóak kormányozni. Ezt a mainstream sajtó előszeretettel használja fel arra, hogy az OĽANO koalciós potenciálját lehúzza. Csakhogy, ugyanezek a balliberális és liberális pártok nem zárkóznak el a Smerből kivált, és azóta hasonlóképp korrumpálódott, Pellegrini-féle Hlas-tól.

 

Az Aktuality.sk megkeresésére Jaroslav Naď, az OĽANO vezetőségi tagja nem véletlenül intette alázatra a PS vezetőit:

 

„Nemrég még miniszterelnököt akartak állítani és kormányt alakítani, végül a parlamenten kívül találták magukat. Nem ártana némi alázatot tanúsítaniuk”

 

fogalmazott Naď.

 

Peter Pollák EP-képviselő szintén kiállt Matovič mellett:

 

„Megértem, hogy több politikus is aggódik egy olyan emberrel való kormányzás miatt, aki rácsap azok kezére, akik lopni szeretnének. Személyesen senkivel sem lépnék koalícióra, aki csak a lehetőségét is felveti annak, hogy a Smerohlasszal alakítson kormányt. A PS és az SaS vezetői választást akartak nyerni, de kudarcot vallottak. Másrészt, erős kétségeim vannak arról, hogy lesz-e egyáltalán olyan párt, aki hajlandó majd Richard Sulíkkal kormányozni.”

 

fogalmazott Pollák.

 

Az érem másik oldala

 

Elemzői véleményből sok van, általában az OĽANO kárára foglalnak állást. Részben jogosan. A konzervatív választók nagy része joggal bizonytalanodott el. Igor Matovič a kormány megmaradása érdekében kénytelen volt lemondani a kormányfői székről, ahogy Marek Krajčí is az egészségügyi miniszteri posztról. Ám azok, akik részt vettek a Szputnyik V vakcina elleni dezinformációs kampányban, helyükön maradhattak.

 

Ahogy Richard Sulík is következmények nélkül folytathatja munkáját miniszterként, pedig az elmúlt egy évben volt vírustagadó és vakcinatagadó, egyszer azt mondta, hogy a vakcina megváltoztatja az emberi DNS-t. Mindenáron el akarta törölni a költséges korlátozásokat, függetlenül attól, hogy az milyen emberáldozatokkal járt volna. Ezeket a mainstream sajtó sorra megbocsátotta neki.

 

Az OĽANO pedig mintha mindeközben folyamatosan hátrálna. Heger kormányzása alatt a párt még a liberálisok kezére játszó Vladimír Lengvarský-val szemben is tehetetlennek tűnik, aki épp a Szputnyik V vakcina kérdésében teljesítette a liberális pártok akarátát, amely miatt a párt elnökének le kellett mondani.

 

Valószínű, hogy az OĽANO-nak keményebben kellett volna küzdenie saját igazáért  a konzervatív és járványügyi kérdésekben. És nyilván az sem vet rá jó fényt, hogy a korrupció felszámolása helyett belső harc indult az igazságszolgáltatásban a korrupt smeres garnitúra után maradt, nagy anyagi haszonnal járó hatalmi űrért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.