Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az SaS, de különösen annak képviselője, Jana Bittó Cigániková legújabb megnyilvánulása ismét megmutatta a liberálisok morális mélységeit. Cigániková közvetve nem emberhez méltó életnek nevezte a súlyos egészségkárosodással vagy fogyatékossággal rendelkezők életét. Általánosítva azzal érvelt, hogy a fogyatékossággal rendelkező magzat megszületése előnytelen a szülőknek, akik így nem élhetnek „teljes életet”, és a társadalomnak is, mert az ilyen gyermek ellátását ki kell fizetni. Nem ez az első ilyen megnyilvánulása az SaS-nek, de nem sokkal a Paralimpia után egy ilyen poszt sokaknál kiverte a biztosítékot.

 

Cigániková egyébként az OĽaNO szlovák konzervatív frakciójának parlamenti beadványát kívánta támadni ezzel a logikával. Az Anna Záborská és csapata által kidolgozott javaslat több olyan gyakorlatot vezetne be a művi terhesség megszakítása terén, ami nem nehezíti ugyan meg az abortuszt a nők számára, de némileg valóban körülményessé teszi a procedúrát. Meghosszabbítaná például a művi terhességmegszakításról meghozott személyes döntés kötelező várakozási idejét.

 

Cigániková azonban még az adatgyűjtést is vehemensen ellenzi, azt állítva, hogy az átrajzolná azon okok listáját, amely miatt a nők az abortusz mellett döntenek.

 

 hirdetes_400x285  
Túl drága élet

 

Mostani bejegyzésében Cigániková a javaslat azon részét támadja, amely anyagi támogatásban részesítené a fogyatékossággal/egészségkárosodással született gyermekeket nevelő családokat.

 

„A javaslat ezen pontját kifejezetten betegesnek tartom. Miért akarjuk arra ösztönözni a nőket, hogy fogyatékos gyerekeket szüljenek meg? És mi lesz velük és családjukkal azután?”

 

fogalmazott. Azzal érvelt, hogy az ilyen támogatás csak kidobott pénz, mert nem old meg semmit.

 

Leegyszerűsítve a dolgot, Cigániková szemszögéből a fogyatékossággal/egészségkárosodással megszületett állampolgár terhére van a társadalomnak, amelynek állnia kell ellátása egy részét.

 

A dolog pikantériája, hogy néhány nappal ezelőtt ért véget a Paralimpia, és a szlovák küldöttség 5 arannyal, két ezüsttel és négy bronzzal tért haza Tokióból.

 

Nem ez az első, vérlázítóan embertelen kirohanása az SaS-nek. Korábban Anna Zemanová frakcióvezető azt találta mondani, hogy az idősek már nem vesznek részt a gazdasági termelésben, így nincs akkora értékük a társadalom számára – mindezt a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban. Zemanová később kénytelen volt bocsánatot kérni. Mivel a szlovák sajtó döntő része jelenleg nagy erőkkel és elfogult hírközléssel építi a liberálisok arculatát, elengedték a fülük mellett a kényelmetlen elszólást, és nem kerekedett belőle emlékezetes botrány.

 

Mit mást várhatnánk az SaS-től?

 

Mindenesetre, az SaS-től sosem volt idegen az, hogy kizárólag üzleti-gazdasági mércével mérjék az emberéletet. Ennek többször tanúságát adták a koronavírusjárvány idején is. Például mikor Richard Sulík pártelnök kijelentette, néhány száz emberélet nem ér annyit, hogy az ország megfizesse a lezárások gazdasági árát. Akkoriban „lázacskának” nevezte a koronavírust. Később persze a „súlyos járvány” elbagatellizásával vádolta meg az OĽaNO-t és Igor Matovič korábbi miniszterelnököt. Azonban mindvégig ellenezte a lezárásokat.

 

Gyakorlatilag a brit mutáció is azért tudott olyan erővel betörni az országba 2020 végén, mert Sulík a karácsonyi nagybevásárlások végett (amelyek anyagi vonzata megkérdőjelezhetetlen) késleltette az intézkedések szigorítását.

 

Az SaS többször jelét annak is, hogy az ő szemükben az emberélet addig ér valamit, míg számokban kifejezhető hasznot hoz a társadalomnak. Csak halkan jegyezzük meg, hogy Richard Sulík gazdasági miniszteren múlik például a mohi atomerő új hármas és négyes blokkjának elindítása is. Ezek a blokkok külföldi értékesítés céljából termelnek majd áramot, de nem emiatt kerültek be a hírekbe, hanem azért, mert a sokmilliárdos projektet végig korrupcióról, hanyag munkavégzésről, építési hibákról szóló botrányok kísérték…

 

Körkép.sk, postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.