Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Meglepően jó eredményt ért el a Focus-ügynökség elmúlt hétvégén bemutatott felmérésén a Republika, amelynek vezető arcai az ĽSNS-ből kilépett rebellisek: Milan Mazurek és Milan Uhrík. Annak ellenére, hogy az új formáció tagjai egykor mind az ĽSNS keményvonalasai voltak, neonáci felhanggal, mára eldobták az egyenruhát, és valamivel enyhébb hangnemet ütnek meg holokauszt- roma- és muszlimkérdésekben. Aligha tévednénk, ha azt feltételezzük, hogy Magyarországon már látott „cukisodás” folyamatán átesve próbálják magukat kiszabadítani a politikai izolációból. A középre igazított politikai retorikán kívül azonban más párhuzamot is felfedezhetünk: egykori szélsőjobbosok  a bukott, korrumpálódott baloldallal szövetkeznek.

 

Cuki vagy sem, a Focus felmérésén a Republika 6,8 százalékot ért el, megelőzve még a Sme rodinát is. A részletes adatok szerint Uhríkék szavazóik 30 százalékát a Vlasť-tól, az OĽANO-tól és a Sme rodinától csábította el, húsz százalék egykori smeres választó vagy távolmaradó, és nagyjából ötven százalékot tesznek ki az egykori ĽSNS-es választók. A Republika és az ĽSNS ennek ellenére nem teljesen versenytársak.

 

A Focus adatai szerint az ĽSNS megmaradt választói inkább jobboldali beállítottságúak, és alacsonyabb végzettségűek. A Republikára azonban zömében baloldali és centrista választók szavaznának, akiknek magasabb végzettsége van.

 

 hirdetes_300x300  
Szétvált az ĽSNS-es szavazóbázis

 

Némi leegyszerűsítés árán azt mondhatjuk, hogy az ĽSNS és a volt ĽSNS tagjait már csak a közös témák fogják össze. Ám ez sem lenne teljesen igaz. A Republika sok tekintetben mérsékeltebb narratívát követ. A matt zöld színt hátrahagyva a Republika a szlovák trikolórt emelte be a logójába, a politikusaik elhagyták az egyenruhát és öltönyt vettek fel. A nyugati szövetségesek győzelmével véget érő második világháború kétes témáit (Szlovák Nemzeti Felkelés, Tiso-féle bábállam) fel sem vetik. Helyette azt hirdetik, hogy a világnak nagyobb gondjaik is vannak.

 

Sőt, Milan Uhrík, mint a párt elnöke a facebookon közölte, hogy a Republika „nem tolerál semmilyen totalitárius ideológiával szembeni szimpátiát”. Ez nagy pálfordulás ahhoz képest, amit eddig az urak produkáltak az ĽSNS színeiben. Mazurek sem maradt ki a sorból, pár nappal azután, hogy kilépett Kotleba pártjából, elnézést kért azért, hogy egy muszlim kisgyermekes családra támadt rá verbálisan.

 

Ami az ĽSNS-szel közös maradt, a Brüsszelből érkező diktátum bírálata, a jelenlegi kormány elleni parttalan kritika, az oltás önkétességének hangsúlyozása és a kötelező oltás mindenféle változatának elutasítása.

 

Baloldalon keresnek partnert

 

Kotlebától eltérően azonban a Republika a bukott baloldal berkeiben keres szövetségeseket. Legutóbb a Smerrel akarta összehangolni szeptember 1-jéretervezett megmozdulásaikat, ám Robert Fico kijelentette, hogy pátja maga szervezi és bonyolítja le a kormányellenes tüntetést. Ám Uhríkék nem véletlenül pozicionálják magukat Fico irányába.

 

Szlovákiában nem túl gyakori az egypárti vagy a kétpárti koalíciós partner, sokkal inkább három- vagy több pártnak kell összefogni a parlamenti többség biztosításához. A Smer tizenkét évnyi kormányzása alatt elég sok stratégiát kipróbált, és nem riadt vissza attól sem, hogy a HZDS-szel és az SNS-szel lépjen koalícióra. Sőt, előszeretettel tartotta „talonban” a kommunista utódpártot, amely ha nem is képviselőt kellő erőt parlamentben, arra elég lehetett, hogy kívülről támogasson egy smeres kisebbségi kormányt. Ez utóbbi azért volt fontos a Smer elnökének, hogy kordába tartsa koalíciós partnereit, jelezve, hogy neki rajtuk kívül is van alternatívája a folytatáshoz.

 

Ha valaki hajlandó lenne összekötni a sorsát a Republikával, akkor az a Smer lenne. Persze, egyelőre ezek csak óvatos próbálkozások, ám a legutóbbi eredmény fényében a Republika vezetőinek el kell dönteni, hogy kivel szemben mutatnak hajlandóságot a koalícióra, és kivel nem. A választók számára ugyanis továbbra is fontos szempont a koalíciós potenciál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!