Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A legutóbbi Focus felmérés is arra utal, hogy Robert Fico és a Smer kezdi utolérni a Pellegrini-féle Hlast, amely elvesztette jelentős, az elmúlt hónapokban szerzett előnyét. Peter Pellegrini pártelnök képtelen válaszolni a kínos kérdésekre, és szemlátomást kevesebbet szerepelt a nyilvánosság előtt, mint Fico. Utóbbiról láthatóan lepereg minden hozzá és kormányaihoz köthető súlyos korrupciós botrány. A Focus-felmérés eredménye ugyanakkor arra is rámutat, hogy egy éles szavazáson a két párt közötti verseny akár kiegyenlített is lehet.

 

Robert Fico élt a kínálkozó lehetőséggel és szombat este felszólította egykori párttársait, hogy azonnal kezdjék meg a szoros együttműködést, és hozzanak létre egy Smer-Hlas blokkot a választások előtti és utáni együttműködés érdekében. Pedig Fico épp egy nappal korábban nevezte amatőr politikusnak Pellegrinit, amiért a Hlas képviselői nem írták alá az Eduard Heger (OĽANO) kormányfő visszahívásának javaslatát.

 

Fico azt hangoztatta, hogy a Hlas politikáját látva nem csodálkozna, ha hamarosan már nem a jelenlegi kormánykoalíció, hanem a Smer kerülne Pellegriniék célkeresztjébe. Egy nappal korábban pedig azt nehezményezte, hogy a Hlas váratlanul visszavonta Mária Kolíková igazságügyi miniszter (SaS) visszahívására vonatkozó javaslatot.

 

 hirdetes_300x300  
Lecsapták a magas labdát

 

Nyilvánvaló, hogy a Smer elnöke ezt a ziccert nem hagyhatta ki, és a liberálisokkal való szövetségkötéssel vádolta meg Pellegrinit.

 

A történtek után nem csoda, hogy Pellegrini elutasította Fico ajánlatát:

 

„Nincs okunk semmilyen választások előtti együttműködésre egyetlen párttal sem. Saját, autonóm politikát folytatunk, választások előtti együttműködésről beszélni most teljesen felesleges”

 

mondta Pellegrini a közmédia hétvégi politikai műsorában.

 

Persze, azzal valószínűleg Fico is tisztában volt, hogy a Hlas nem bólinthat rá a Smer javaslatára, hiszen azzal egyrészt elismerné Pellegrini amatörizmusát, másrészt a választóikban felmerülne a kérdés, hogy akkor miért is váltak ki bő egy éve a Smerből.

 

Aggódhatnak a liberálisok is

 

Arra azonban sikerült rávilágítania Ficonak, hogy a Hlas egy ideje igen intenzíven kacsingat a liberálisok felé. A liberális és balliberális pártok nem nagyon mondanak nemet a Hlasra, inkább a szélsőjobboldallal és a Smerrel való együttműködést zárják ki. Nem csoda. Az SaS-nek ugyan a felmérések szerint jelenleg 15 százaléka van, ám ez időben igen változó lehet, a PS pedig még mindig alig 7-8 százalékon áll.

 

Ha a következő választások után kormányra akarnak kerülni, azt csak egy baloldali, 15 százalék feletti párttal együtt tudják megtenni. Mivel a PS kizárta az OĽANO-val való együttműködést (amelynek preferenciái egyébként azóta már 10 százalék közelébe süllyedtek), egyetlen variáció maradt, az pedig a Hlas.

 

A Hlas pontosan erre építette retorikáját: ellenzéki volt, de bizonyos kérdésekben jól megértették egymást a kormány belső ellenzékét játszó SaS-szel – főleg, ha Igor Matovičot kellett abszolút bűnbaknak kikiáltani. Ez azonban azt is jelenti, hogy a Pellegrinit igen kínos helyzetbe hozó, elmúlt hetekben napvilágra került korrupciós ügyek nem csak a Hlasnak jelentettek gondot – hanem a liberálisoknak is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.