Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök továbbra is reálisnak tartja, hogy pártja kilépjen a koalícióból, ha a parterek nem támogatják a Sme rodina állami bérlakásprogramját. Ezen kívül Kollár élesen támadja a Speciális Ügyészséget (élén Daniel Lipšiccel) és a NAKA nyomozóit. A valós okok között azonban a Sme rodina fő gyengeségeit kell sejteni. Ezekből pedig több is van.

 

A Sme rodina ugyanis az elmúlt évben alig tudott többet felmutatni eredményként azon túl, hogy a korrupcióval megvádolt Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató kiszabadult a börtönből a főügyész rendkívül vitatott döntésének köszönhetően.

 

Mindeközben a Sme rodina a leggyengébb koalíciós partnerré vált azzal, hogy az SaS magához vette a Kolíková-frakciót, és 19 főre növelte frakciója létszámát – megkérdőjelezve Boris Kollár jogát a házelnöki poszthoz, és a Sme rodina jogát a SIS-igazgatójának jelöléséhez (ezek a posztok a második legerősebb koalíciós pártot illetik). Ha Kolíkováék miatt megnyitnák a koalíciós szerződést, akkor ezek a kérdések biztosan napirendre kerülnének.

 

 hirdetes_810x300  

A Sme rodina pártpreferenciái 7 százalék alá süllyedtek. A választáson elért jó eredményüket annak köszönhették, hogy ráérezve a fiatalabb választók igényeire rendszerellenes retorikát folytattak, és 25 ezer olcsó bérlakást ígértek. Az előbbiből szinte semmi sem maradt, az utóbbit pedig jegelték, mert képtelenek voltak előteremteni a szükséges beruházási összeget. Most viszont a bérlakásprogramra hivatkozva próbálnak alkupozícióban maradni.

 

Kollár: a munkacsoport miatt büntetik a Sme rodinát

 

Eduard Heger kormányfő és Igor Matovič pénzügyminiszter (mindketten OĽANO) a bérlakásprogram gazdaságilag előnytelenségére hivatkozva ellenzik az ötletet jelenlegi formájában. Szerintük nem csak az állami költségvetést terhelné le a hatalmas mennyiségű lakás megépítése, de veszélyesen nagy állami kötelezettségvállalást is az adófizetők nyakába sózna.

 

Kollár azonban a Pravdának nyilatkozva elmondta, hogy nem tud egyetérteni az kormányfő és a pénzügyminiszter véleményével.

 

„Nem értek egyet. Épphogy az ellenkezője igaz. A bérlakások építése bevételt hoz az államkasszának, növeli a foglalkoztatást és az életszínvonalat”

 

fogalmazott a házelnök. Bár a projekttel – részben a Pčolinský-ügy miatt – csaknem egy éve alig foglalkoztak, Kollár most arra hivatkozik, hogy a javaslatot a koalíciós partnerek azért nem támogatják, mert a Sme rodina nem akarta támogatni a jogállam iránti lakossági bizalom helyreállítására életre hívott munkapcsoportot.

 

„Elutasítottuk, hogy részt vegyünk a bizottságban, nem fogadtunk szót, hát büntetésből elutasították a bérlakásprojektünket”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy a bérlakások miatt akár a koalícióból is kiléphetnek.

 

A bérlakásprojektet a parlament októberi ülésszakán terjesztenék elő, és a házelnök szerint, ha a kormányzótöbbség nem támogatja a javaslatot, akkor blokkolják az ülést, és nem fognak együtt szavazni a koalícióval. 

 

A házelnök újabb letartóztatásokra számít

 

A másik vitás kérdés a fentebb említett munkacsoport javaslatainek elfogadása lesz. Ezek elvileg a nyomozások befolyásának lehetőségeit fogják visszavágni, szakértők készítik elő az anyagokat, de a végső szó a koalícióé. A Sme rodina egyelőre nem akar részt venni a munkában, de jelezte, hogy bizonyos javaslatokat hajlandó támogatni.

 

„A korrupciós bűncselekmények esetében ellenezzük, hogy az elítéltnek elkobozzák a vagyonát. Elég a büntetés és a pénzbírság”

 

fogalmazott. Arról is beszélt a Pravdának (amely baloldali lapként általában a Smer narratíváját követi), hogy „megváltoztatná” az úgynevezett „bűnbánó tanú” státusát, méghozzá úgy, hogy az ilyen személy vallomását „kellően alá kelljen támasztani bizonyítékokkal”. Ez a gyakorlatban most is így van, ám az ilyen kijelentéssel Kollár azt sugalmazza, hogy jelenleg minden bizonyíték nélkül, csak tanúvallomások alapján történnek letartóztatások. Egyrészt, Kollár érdekelt az ilyen ábrázolásban, mert Pčolinský is egy bűnbánó tanú miatt került vizsgálati fogságba. Másrészt, a Sme rodina egyre inkább a bukott baloldali ellenzék felé pozicionálja magát.

 

A házelnök konkrétumok nélkül azt nyilatkozta, hogy vannak bizonyítékoka arra, hogy a NAKA nyomozói visszaéléseket követtek el (ezzel a nagy korrupciós ügyeken dolgozó nyomozókra utalt).

 

„A megvádolt NAKA-nyomozók a Speciális Ügyészség alá tartoztak, és vannak bizonyítékok arra, hogy ott tisztességtelen dolgok történtek”

 

mondta.

 

A koalíciós szerződés megnyitása

 

Kollár erőteljesen amellett érvelt, hogy meg akarja nyitni a koalíciós szerződést, de elsősorban azért, hogy a Za ľudí pozícióit elosszák egymás között. Szerinte Veronika Remišová pártelnök csak akkor tarthatja a Za ľudí pozícióit, ha kellő számú képviselővel rendelkezik.

 

Ahogy azonban fentebb említettük, a koalíciós szerződés megnyitása a Sme rodinától is pozíciókat vehet el, így Kollár érvelése inkább tűnik zsarolásnak: ha a Sme rodinától posztokat vesznek el, a Za ľudí megy a levesbe. Ez utóbbi pedig az OĽANO pozícióit gyengítheti. Nem véletlenül feltűnően hallgatag a konfliktus kapcsán az SaS.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!