Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Boris Kollár és a Sme rodina megszegte a megállapodást, mikor elutasította a részvételt a jogállamba vetetett bizalom helyreállítására létrehozott munkacsoportban – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a Markízan Testre szabott kérdések  című politikai műsorában. Hangsúlyozta, hogy a Büntetőtörvénykönyv vitatott 363-as paragrafusának felülvizsgálata szerepel a kormány programnyilatkozatában is.

 

Azt is kijelentette, hogy ha az igazság és az alkotmányos többség között kell választania, akkor az igazság mellett teszi le a voksát. Hozzátette, ugyanakkor, hogy mindent el akar követni azért, hogy a koalíciónak legyen elé parlamenti támogatottsága a jogállamba bevetett bizalom helyreállításához.

 

Hangsúlyozta, hogy Boris Kollár, a Sme rodina elnöke egyetlen négyszemközti beszélgetésükön sem adta jelét, ki távozni akarja a kormányból. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a koalíció támogatásáról tárgyalt Tomáš Valášek frakción kívül képviselővel (a Za ľudí nélkül a koalíciónak 75 mandátuma marad, a kormányzáshoz legalább 76 kell).

 

 hirdetes_300x300  

A Sme rodina korábban a sajtón keresztül jelezte, hogy a 363-as paragrafus megtartása és a bérlakásprogram megvalósítása nélkül távozik a koalícióból. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a 363-as paragrafus alapján szüntette meg a főügyész a Sme rodina által SIS-igazgatói székbe ültetett Vladimír Pčolinský elleni korrupciós vádat, a bérlakásprogram pedig a Sme rodina legfontosabb kampányígérete volt a választások előtt.

 

Heger szerint a romló járványhelyzet ellenére az év végére van esély a rendkívüli helyzet megszüntetésére.

 

A kolaíción belül sok feszültséget okozó átrendeződés kapcsán elmondta, hogy a Za ľudíval kapcsolatos vita akár úgy is lezárulhat, hogy az SaS-hez átigazoló Mária Kolíková igazságügyi miniszter, és a Za ľudí elnöke Veronika Remišová berhuzásái miniszter is a posztján marad.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.